Η επιτυχημένη εμφάνιση του αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν απέναντι στον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό του Πολ Ράιαν θα κινητοποιήσει την βάση των Δημοκρατικών, λίγες ημέρες πριν από την δεύτερη τηλεοπτική αναμέτρηση του Ομπάμα με τον Ρόμνεϊ, επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές.

Εκεί που ο αμερικανός πρόεδρος δεν κατάφερε να υπερασπιστεί το πρόγραμμά του και την τετραετή παραμονή του στον Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν υπερασπίστηκε την θητεία του Ομπάμα και έδωσε μια νέα δυναμική στο Δημοκρατικό στρατόπεδο που από τις 3 Οκτωβρίου μετά την εμφάνιση Ομπάμα ήταν ανήσυχο βλέποντας πώς μεταφράζεται αυτή στις δημοσκοπήσεις.

\”Οι Δημοκρατικοί θα ενισχυθούν από την αντιμετώπιση και τις επικρίσεις του Μπάιντεν στις δηλώσεις και τους ισχυρισμούς του Ράιαν και του Ρόμνεϊ, κάτι που ο Μπαράκ Ομπάμα δεν έκανε την περασμένη εβδομάδα\”, εκτιμά ο Τσαρλς Φράνκλιν συνιδρυτής του ιστότοπου Pollster.com και καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν.

\”Οι Δημοκρατικοί με τους οποίους μίλησα είναι πολύ ικανοποιημένοι από την εμφάνιση του Μπάιντεν, ξαναβρήκαν την ενέργειά τους…Θεώρησαν πως ο πρόεδρος Ομπάμα ήταν πολύ παθητικός\”, τονίζει η Ντότι Λιντς από το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο στην Ουάσινγκτον, όπου διδάσκει Πολιτική Επικοινωνία.

Μιλώντας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ο Μπάιντεν έκοψε τον Ράιαν λέγοντας \”κολοκύθια\” και σε κάποια άλλη στιγμή φώναξε: \”απίστευτο!\” και πρόσθεσε: \”όλα αυτά που λέτε είναι ανακριβή\”.

Σε άλλο σημείο, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος αντιπρόεδρος έκανε έναν παραλληλισμό με τον Τζον Φ.Κένεντι στη μείωση των φόρων, τότε ο Μπάιντεν τον διέκοψε ειρωνικά: \”τώρα είστε ο Τζακ Κένεντι\”.

Ομως, ο 42χρονος Ράιαν απέδειξε στην πρώτη του αντιπαράθεση στην αμερικανική σκηνή ότι είναι σοβαρός και αξιόπιστος, ειδικά σε θέματα εξωτερικής πολιτικής στα οποία δεν έχει πείρα.

\”Ο Ράιαν ήρθε οπλισμένος με στοιχεία και αριθμούς, αλλά και με ιστορίες\”, τόνισε ο Ρόμπερτ Λεχραμ, ο οποίος έγραφε τους λόγους του Αλ Γκορ. \”Είχε έναν αέρα αυτοπεποίθησης και αυτό φάνηκε\”, πρόσθεσε.

\”Οι τηλεθεατές που δεν τον γνώριζαν \”είδαν κάποιον που γνωρίζει τα γεγονότα\”, είπε η Ντότι Λιντς.

Ιστορικά, οι αναμετρήσεις των υποψηφίων αντιπροέδρων έχουν μικρή ή καθόλου σημασία στην έκβαση των εκλογών, αλλά αποτελούν την ευκαιρία να πείσουν τους ψηφοφόρους ότι είναι ικανοί να αναλάβουν την προεδρία, όπως ορίζει το Σύνταγμα σε περίπτωση αδυναμίας του προέδρου.

\”Αμφιβάλλω αν μια η νίκη του Μπάιντεν στο ντιμπέιτ θα είχε διαρκή επιρροή στο αποτέλεσμα των εκλογών, όμως, μια ήττα του σίγουρα θα είχε\”, γράφει στο μπλογκ του στην εφημερίδα Washington Post ο ειδικός για θέματα στρατηγικής των κομμάτων Κάστερ Εσκιου.

Για πρώτη φορά ο Μπαράκ Ομπάμα είδε να τον ξεπερνά ο Ρόμνεϊ στις πανεθνικές δημοσκοπήσεις. Ομως αναλύσεις σε περίπου δέκα πολιτείες-κλειδιά δείχνουν πως εξακολουθεί να διατηρεί το προβάδισμα ανάμεσα σε αυτές με μεγάλο αριθμό εκλεκτόρων, που είναι σημαντικό για την επανεκλογή του στις 6 Νοεμβρίου.

Αύριο Σάββατο, ο αμερικανός πρόεδρος θα μεταβεί στην Βιρτζίνια για να προετοιμαστεί για την δεύτερη τηλεοπτική του αναμέτρηση με τον Μιτ Ρόμνεϊ την Τρίτη στο Χέμπστιντ της Νέας Υόρκης.

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook