Σύγκλιση απόψεων κυβέρνησης και Τρόικας στα μέτρα της φορολογικής μεταρρύθμισης για το 2014, διαπιστώνουν στο οικονομικό επιτελείο, αλλά φαίνεται πως ανεβαίνει ο «λογαριασμός» των περικοπών δαπανών μισθών, συντάξεων και επιδομάτων για το 2013-2014.

Την αισιοδοξία του πως το … \”μαρτύριο της σταγόνας\” θα σταματήσει σύντομα δεν έκρυβαν και στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που μετείχαν στην διαρκείας δυόμισι ωρών συνάντηση που είχε ο Γιάννης Στουρνάρας το βράδυ της Πέμπτης με τους επικεφαλής των ελεγκτών.

Η προγραμματισμένη για το απόγευμα της Παρασκευής συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών αναβλήθηκε. Το οικονομικό επιτελείο και οι επικεφαλής της Τρόικας θα συναντηθούν εκ νέου το Σάββατο και την Κυριακή, στις 2 το μεσημέρι.

«Πήγε όντως καλύτερα σήμερα, χθες δεν πήγε καλά» ανέφερε ανώτατος παράγοντας του υπουργείου. «Είμαστε κοντά. Κάθε μέρα βγαίνει και ένα φασούλι, αν και μειώνονται σιγά-σιγά. Υπάρχει πρόοδος στα προαπαιτούμενα. Ελπίζουμε να έχουμε συμφωνήσει μέχρι την Σύνοδο Κορυφής στα δημοσιονομικά, ίσως και στα προαπαιτούμενα» ανέφερε η ίδια πηγή.

Όσον αφορά στο πακέτο μέτρων, σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, το φορολογικό πακέτο φαίνεται να κλείνει στα 2 δισ. σαν καθαρή επίπτωση. Κατά συνέπεια πρέπει να ληφθούν φορολογικά μέτρα περίπου 2,5 δισ. Αυτά όμως αφορούν στο 2014. Τα μέτρα λιτότητας του 2013 δύσκολα θα \”πέσουν\” κάτω από τα 9 δισ. ευρώ. Έτσι το πακέτο θα αυξηθεί σχεδόν κατά 1,1 δισ. (κυρίως από επιπλέον περικοπές δαπανών) σε σχέση με το στόχο των 7,8 δισ. που προβλέφθηκε στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού.

Για το 2013-2014 τα μέτρα θα περιλαμβάνουν περικοπές 4,9 δισ. από συντάξεις. Οι περικοπές μισθών θα φτάσουν στα 1,7 δισ. και των επιδομάτων στα 1,18 δισ. Συνολικά οι περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων θα πρέπει να φτάσουν στα 7,8 δισ.

«Ας μη γελιόμαστε, σε πολλά θέματα αυτοί έχουν και το μαχαίρι και το πεπόνι» ανέφερε η ίδια πηγή του υπουργείου. «Καταφέραμε να γλιτώσουμε τα αναπηρικά επιδόματα ύψους 300 εκατ. ευρώ» ανέφερε.

Όσον αφορά στην «εμπλοκή» για τα 500 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες, στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν πως τα λεφτά αυτά θα εισπραχθούν και θα αποτυπωθούν στον προϋπολογισμό του 2012. Στις συζητήσεις ψάχνουν να βρουν τρόπο για να ξεπεραστούν νομικά εμπόδια και εξετάζονται λύσεις. Η ίδια πηγή διέψευσε πάντως πως η Τρόικα πρότεινε δικά της μέτρα για το θέμα αυτό, όπως κεφαλικούς φόρους και χαράτσια.

Επιβεβαιώνεται επίσης ότι θα υπάρχει και η ρήτρα ύφεσης και ρήτρα αιρεσιμότητας. Πολλά θα εξαρτηθούν πάντως από το χρηματοδοτικό κενό της επιμήκυνσης ή των καθυστερήσεων σε αποκρατικοποιήσεις κλπ. Οι ελεγκτές λένε ότι με την επιμήκυνση θα χειροτερεύσει η ύφεση, αλλά η κυβέρνηση το αμφισβητεί και θα το εξετάσουν τις επόμενες μέρες.


protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook