Νέα διάσταση, με πολιτικές προεκτάσεις και διερεύνηση ευθυνών για τη στάση των εισαγγελικών αρχών αλλά και της Αστυνομίας, λαμβάνει η υπόθεση των επεισοδίων της περασμένης Πέμπτης, στα οποία εμπλέκονται βουλευτές της Χρυσής Αυγής και μέλη θρησκευτικών οργανώσεων, στο θέατρο «Χυτήριο», προκειμένου να μην γίνει η πρεμιέρα της παράστασης «Corpus Christi».

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη ΔΗΜΑΡ, ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αντ. Ρουπακιώτης επικοινώνησε με τον αρχηγό της Αστυνομίας το βράδυ της Πέμπτης, για να διευκολυνθεί η παρουσία εισαγγελέων έξω από το «Χυτήριο», όπου βρίσκονταν σε εξέλιξη επεισόδια από ομάδες Χρυσαυγιτών και από μέλη θρησκευτικών οργανώσεων που αντιδρούσαν στο περιεχόμενο της θεατρικής παράστασης και εμπόδισαν την είσοδο θεατών.

Για περισσότερες από δυο ώρες μετά την επικοινωνία του υπουργού, δεν είχε καταστεί δυνατό να υπάρξει ούτε αυτεπάγγελτη εισαγγελική παρέμβαση, ούτε να φτάσει εισαγγελέας, παρά το ότι ειδοποιήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιοι εισαγγελείς.

Ο απολογισμός των επεισοδίων δεν αφορούσε μόνο λεκτικές επιθέσεις κατά όσων θέλησαν να δουν την παράσταση αλλά υπήρξαν προπηλακισμοί -ακόμα και τραυματισμός δημοσιογράφου- με εμπλοκή μελών της Χρυσής Αυγής (και βουλευτών) , ακροδεξιών ομάδων και θρησκευτικών οργανώσεων. Την ίδια ώρα, κόσμος που είχε προσέλθει για να συμπαρασταθεί στους καλλιτέχνες και στο δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης απέναντι στον σκοταδισμό και τον φασισμό αναφερόταν σε ολιγωρία των αστυνομικών απέναντι στις προκλήσεις των Χρυσαυγιτών.

Αυτό το κλίμα μετέφερε και το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ κ. Ν. Μπίστης, ο οποίος μαζί με βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και του ΣΥΡΙΖΑ, το βράδυ της Πέμπτης βρέθηκε έξω από το θέατρο. Όπως επεσήμανε ο κ. Μπίστης μιλώντας στο «Βήμα» , «αν επρόκειτο για περιστατικό που από την άλλη πλευρά ήταν αντιεξουσιαστές, ή αναρχικοί ή ακροαριστεροί , ο εισαγγελέας θα ήταν εκεί σε δέκα λεπτά. Η αδράνεια να λειτουργήσουν αυτεπάγγελτα, και οι θετικές πληροφορίες ότι εισαγγελείς αρνήθηκαν να ανταποκριθούν συνιστά σημαντικό ζήτημα».

Εξάλλου, το μεσημέρι της Παρασκευής (12.10.2012) ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Αντώνης Ρουπακιώτης, με επιστολή του προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ζήτησε να ενημερωθεί εάν ειδοποιήθηκε ο εισαγγελέας Υπηρεσίας και αν ναι γιατί δεν παρενέβη, με αφορμή τα χθεσινά επεισόδια στο θέατρο «Χυτήριο».

Επίσης, έθεσε και ζήτημα διερεύνησης για τη στάση της αστυνομίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Ρουπακιώτης ζήτησε από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου «να αξιολογήσει εάν συντρέχει περίπτωση διάπραξης του αδικήματος της παράλειψης καθήκοντος εκ μέρους των αστυνομικών οργάνων, σε σχέση με την απελευθέρωση συγκεκριμένου άνδρα, την ώρα που αστυνομικές δυνάμεις τον προσήγαγαν σε υπηρεσιακό λεωφορείο, από βουλευτή της Χρυσής Αυγής».

tovima.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook