Σε ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Υπαίθρου Χανίων του ΚΚΕ, \”καταγγέλλει την απόφαση της Επιτροπής για την αναδιάρθρωση του Πυροσβεστικού Σώματος που σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης, ΕΕ προχωρά στην κατάργηση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κανδάνου με την αιτιολογία ότι έχει μικρή απόσταση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Καμπανού. Η απόσταση είναι 17.9χλμ και μέσο όρο στην πενταετία έχει 14 συμβάντα το έτος.

Η πραγματικότητα είναι όπως καταγγέλλει και η Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Ν. Χανίων ότι η απόσταση ανάμεσα στα δύο Κλιμάκια είναι 21χλμ όπως αποδεικνύεται από το έγγραφο της περιφερειακής ενότητας Χανίων που επισυνάπτουμε και περιβάλλεται ο ορεινός όγκος των Τεμενίων. Το οδικό δίκτυο που τα συνδέει είναι σε κακή κατάσταση με διαδοχικές επικίνδυνες στροφές με αποτέλεσμα ένα μεγάλο Πυροσβεστικό όχημα να χρειάζεται σχεδόν μία ώρα για να διανύσει την μεταξύ τους απόσταση. Επίσης στον βαρύ χειμώνα, αρκετές φορές ο δρόμος κλείνει από τα χιόνια.

Το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κανδάνου καλύπτει πληθυσμιακά και εδαφικά πάνω από τα 2/3 του δήμου Κανδάνου-Σελίνου. Έχει στον τομέα ευθύνης του την μεγαλύτερη τουριστική περιοχή νότια των Χανίων και πρωτεύουσα του Δήμου, την Παλαιοχώρα με πολλές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις κτλ. Έχει μεγάλο ορεινό πευκόφυτο όγκο, δύο αναδασωτέες εκτάσεις του Δασαρχείου Χανίων που έχουν δεντροφυτευτεί και υπερβαίνουν τα 1000 στρέμματα (Άναβος και Στεφανόπετρα), αγροτικές καλλιέργειες και θερμοκήπια.

Πολλές φορές καλείται να καλύψει και συμβάντα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κισσάμου ‘όταν αυτά είναι πλησιέστερα στο Κλιμάκιο.

Τα έτη 2006 ως 2010 το Κλιμάκιο Κανδάνου είχε 265 συμβάντα δηλαδή 53 κατά μέσο όρο ανά έτος και όχι 14 όπως λαθεμένα αναφέρει το πρακτικό της Επιτροπής. Το Π.Κ. Κανδάνου δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό με δαπάνες ενοικίου γιατί ο δήμος Κανδάνου-Σελίνου έχει παραχωρήσει δωρεάν κτίριο και έχει αναλάβει και τα λειτουργικά του έξοδα. Οι κτηριακές εγκαταστάσεις μπορούν να εξυπηρετήσουν το προσωπικό καθώς και την αναβάθμιση του σε Δ τάξης σταθμό καθώς υπάρχουν άδεια γραφεία για πυρασφάλεια, ανακριτικό κτλ.

Αν υλοποιηθεί η πρόταση της Επιτροπής και κλείσει το Π.Κ. Κανδάνου θα συρρικνωθεί ακόμα περισσότερο η ήδη υποβαθμισμένη πυρασφάλεια της αποκεντρωμένης αυτής περιοχής και θα στερηθούν οι κάτοικοι της το στοιχειώδες δικαίωμα τους στην πυρασφάλεια και όλως των άλλων παροχών που προσφέρει το Πυροσβεστικό Σώμα.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Υπαίθρου του ΚΚΕ καλεί όλους τους κατοίκους, τους μαζικούς φορείς της περιοχής να αγωνιστούν ενάντια στην υλοποίηση αυτών των σχεδίων.\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook