Μνημόσυνο έγινε σήμερα στο εκκλησάκι του Αη Γιάννη στο Κουμαρο της Αση Γωνίας, για να τιμήσουν τους πεσόντες Μανιατες που συμμετείχαν στην επανάσταση του 1866.

Αντιπροσωπεια απο την Αρεοπολη παρευρέθηκε, αποτελουμενη απο τον Δήμαρχο Αν. Μανης, Πέτρο Ανδρεακο, φορείς της περιοχής και μέλη του Πολιτιστικου Συλλογου Μανης \”Κοντοσταυλοι\”.

Τιμές αποδόθηκαν στο μνημείο στη κεντρική πλατεία της Αση Γωνίας.

Στην συνεχεια εγινε τρισαγιο στο μνημειο των περοντων και κατεθεσαν στεφανι ο Δημαρχος Αν. Μανης, ο Δημαρχος Αποκορωνα, εκ μέρους της Περιφερειακής Ενότητας Χανιων ο Κωστής Γυπαρης και ο Προεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αση Γωνίας Γιάννης Γλεντζακης.

\"\"   \"\"

Δεσμοί \”αίματος\” Κρητών και Μανιατών

Η στενή φιλία και οι δεσμοί αίματος μεταξύ Κρήτης και Μάνης, έχουν βαθιές ρίζες και κοινό τόπο τα πεδία των μαχών για την πατρίδα και την Ελευθερία.

\"\"

Κατά την Επανάσταση του 1866-69 εθελοντικό, εκστρατευτικό σώμα Μανιατών, υπό τον Δημήτριο Πετροπουλάκη και τον λοχαγό του Ελληνικού Στρατού Γεώργιο Κοσονάκο, πολέμησε στο πλευρό των Κρητών επαναστατών.

Στη διάρκεια αυτών των μαχών, στη θέση «Αγριμοκέρατο» της περιοχή της Ασή-Γωνιάς έπεσαν, ηρωικά μαχόμενοι, πολλοί Μανιάτες εθελοντές. Επίσης ο λοχαγός Κοσονάκος έπεσε ηρωϊκά, κατά την ανατίναξη και πυρπόληση του ελληνικού καταδρομικού πλοίου «Αρκάδι» το 1867, που το διεμβόλησε το τούρκικο πλοίο «Ιτζεδίν».

\"\"

Οι Αση-γωνιώτες, εις ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης στη μνήμη των πεσόντων Μανιατών, έχουν αδελφοποιηθεί με την Αρεόπολη της Μάνης, έχουν ανεγείρει μνημείο και κάθε χρόνο οργανώνονονται εκδηλώσεις στην Κρήτη και στη Μάνη, για να συνεορτάσουν τη μνήμη των ηρώων τους,.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook