Ο κοινός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία θα έχει το Σάββατο συνομιλίες στην Τουρκία για το θέμα της Συρίας, σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι ανάμεσα σε Άγκυρα και Δαμασκό.

Η επίσκεψη του Λακντάρ Μπραχίμι στην Τουρκία πραγματοποιείται την ώρα που εκφράζονται ανησυχίες ότι η ένταση στη Συρία θα μπορούσε να επεκταθεί και σε γειτονικές χώρες, προκαλώντας αποσταθεροποίηση σε ολόκληρη την περιοχή.

Ο Λ.Μπραχίμι έχει συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, και πιθανώς και με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η επίσκεψη έρχεται την ώρα που η ένταση μεταξύ Δαμασκού-Άγκυρας έχει αυξηθεί, εξαιτίας και της απόφασης της Τουρκίας να αναγκάσει συριακό αεροσκάφος να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Άγκυρας.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι το αεροσκάφος μετέφερε πυρομαχικά, κάτι που αρνείται η Δαμασκός, αλλά και η Μόσχα (από όπου απογειώθηκε το αεροσκάφος). Η δεύτερη, μάλιστα, υποστήριξε ότι το αεροσκάφος μετέφερε εξοπλισμό για ραντάρ.

Παράλληλα, η Συρία ανακοίνωσε το Σάββατο ότι επιθυμεί τη σύσταση κοινής επιτροπής ασφαλείας με την Τουρκία για την επίβλεψη των συνόρων τους.

Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας τόνισε ότι Σύροι αξιωματούχοι συζήτησαν με τον Ρώσο πρεσβευτή για τη σύσταση της επιτροπής αυτής, αποστολή της οποίας θα είναι η εξεύρεση ενός μηχανισμού επίβλεψης των συνόρων, με σεβασμό στην εθνική κυριαρχία των δυο χωρών.

Το υπουργείο τονίζει ακόμα ότι η Δαμασκός εκφράζει την ικανοποίησή της για τις δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στο Συμβούλιο της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την «ανάγκη δημιουργίας ενός μηχανισμού άμεσης συνεργασίας ανάμεσα στη Συρία και την Τουρκία».

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook