Δύο κινητήριες δυνάμεις πρέπει να έχουν στο μυαλό τους οι επενδυτές όταν αποτιμούν τις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η Ευρωζώνη, όπως συστήνει στην τελευταία 8 σέλιδη έκθεσή της με τίτλο \”Big Issues for Investors to Think About\” (Σοβαρά ζητήματα για να σκεφτούν οι επενδυτές) η Goldman Sachs.

Ποιες είναι όμως αυτές οι δύο κινητήριες δυνάμεις; Η ΕΚΤ και το Βερολίνο, τονίζει ο οίκος στην εν λόγω έκθεση, την οποία έχει συντάξει ο κορυφαίος οικονομολόγος της Goldman Sachs (και πρόεδρος της Goldman Sachs Asset Management ), Jim O\’ Neil.

Ειδικά, όπως σημειώνει ο οίκος, μεγάλης προσοχής χρήζει το νέο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων που ανακοίνωσε η ΕΚΤ, το γνωστό σε όλους πλέον ΟΜΤ.

\”Όταν η ΕΚΤ ανακοίνωσε το ΟΜΤ, κατέστησε σαφές πως ο στόχος της, μέσω της εφαρμογής του προγράμματος αυτού, είναι διττός: Αφενός ο περιορισμός των αναταράξεων στις αγορές και αφετέρου η μείωση του κινδύνου διάσπασης της Ευρωζώνης\”, επισημαίνει μεταξύ άλλων η Goldman Sachs. Οι δύο αυτές ανησυχίες, συνεχίζει ο οίκος, υποδεικνύουν πως η ΕΚΤ είναι διατεθειμένη να αναλάβει επιθετική δράση, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μιας σοβαρής επιδείνωσης της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

Μάλιστα η Goldman Sachs παραδέχεται πως οι συνθήκες στις ευρωπαϊκές αγορές εμφανίζουν ενδείξεις ομαλοποίησης από τα τέλη του περασμένου Ιουνίου, μέχρι σήμερα.

Πέραν της ΕΚΤ, η δεύτερη κινητήριος δύναμη της Ευρωζώνης, σύμφωνα πάντα με τον οίκο, αφορά στη στάση της Γερμανίας και ειδικά στη στάση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Α. Μerkel.
\”Eίναι πολύ σημαντικό το γεγονός πως η Merkel, παρά τις αντιρρήσεις στο εσωτερικό της Γερμανίας, στηρίζει τη δράση της ΕΚΤ\”, υποστηρίζουν οι αναλυτές της Goldman Sachs.

\”H στήριξη της Merkel προς την ΕΚΤ και οι αποφάσεις που ενστερνίζεται για περισσότερη Ευρώπη σηματοδοτεί κάτι πολύ σημαντικό: Πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συνεχίσουν να προσπαθούν στην κατεύθυνση αντιμετώπισης των σοβαρών προκλήσεων που απειλούν την Ευρωζώνη\”, εξηγεί ο οίκος.

\”Η χρηματοδότηση Ελλάδας και Ισπανίας βρίσκονται στην κορυφή της ευρωπαϊκής πολιτικής ατζέντας\” παραδέχεται η Goldman Sachs, εκφράζοντας ωστόσο την αισιοδοξία της πως η πολιτική βούληση των Ευρωπαίων ηγετών και η δράση της ΕΚΤ μπορούν να αποτελέσουν ισχυρό ανάχωμα έναντι της κρίσης.

Παράλληλα αξίζει να σημειωθεί πως η Goldman Sachs χαρακτηρίζει κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση τις προσπάθειες των Ευρωπαίων ηγετών για τη σύσταση τραπεζικής ένωσης.

bankingnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook