Ένα Γερμανικό κρουαζιερόπλοιο κατέπλευσε χθες στο λιμάνι του Ρεθύμνου. Το πλοίο έφτασε το πρωί στο Ρέθυμνο, μεταφέροντας 480 επιβάτες, οι οποίοι περιηγήθηκαν μέχρι αργά το απόγευμα στην παραλία, στο ιστορικό κέντρο και σε κεντρικά σημεία της πόλης. Επίσης, περίπου 200 από τους επιβάτες πραγματοποίησαν εκδρομή στην Ιερά Μονή Αρκαδίου και στην Κνωσσό.

Πάντως, εξαιτίας του μήκους του κρουαζιερόπλοιου, ο πλοίαρχος αποφάσισε ότι δεν ήταν εφικτή η πρόσδεση στο λιμάνι, κι έτσι το πλοίο έμεινε αγκυροβολημένο στη μέση της θάλασσας, με αποτέλεσμα οι επιβάτες να μεταφερθούν με λέμβους στη μαρίνα. Οι 480 επιβάτες γερμανικής καταγωγής, οικογένειες, νέοι και ηλικιωμένοι, έκαναν βόλτα στα καταστήματα και στα αξιοθέατα της πόλης, από τις 11:00 περίπου το πρωί έως τις 20:00 περίπου το βράδυ, οπότε το κρουαζιερόπλοιο απέπλευσε για άλλον προορισμό.

Σημειώνεται ότι αυτό ήταν το δέκατο κρουαζιερόπλοιο μεσαίας κατηγορίας που προσέγγισε τη φετινή σεζόν το λιμάνι του Ρεθύμνου, ενώ στη μαρίνα έχουν δέσει και άλλα πλοία, ακόμα μικρότερης κατηγορίας και χωρητικότητας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο τουριστικών πρακτόρων Ρεθύμνου, Γιάννη Τριποδιανό, η περίοδος της κρουαζιέρας για το Ρέθυμνο θα διαρκέσει ακόμα είκοσι ημέρες, καθώς μέχρι τις 3 Νοεμβρίου, έχουν προγραμματιστεί τρεις ακόμα προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων μεσαίας κατηγορίας και τέσσερις προσεγγίσεις μικρότερων πλοίων.

Ο κ. Τριποδιανός με δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» αναφέρθηκε στα οφέλη που αποκομίζει το Ρέθυμνο από την ανάπτυξη της κρουαζιέρας τη φετινή σεζόν: «Είναι γεγονός ότι φέτος πήγαμε καλύτερα σε σχέση με προηγούμενα χρόνια. Οι προσπάθειες που γίνονται έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς, καθώς το Ρέθυμνο γίνεται πιο γνωστό ως προορισμός. Με τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματά του, βεβαίως. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το πρόβλημα του μεγέθους του λιμανιού και της δυσκολίας στην προσέγγιση μεγάλων πλοίων, όμως τα πλεονεκτήματα της πόλης μας είναι πολλά και γνωστά σε όλους.

Από την κρουαζιέρα μόνο θετικά στοιχεία μπορεί να αποκομίσει το Ρέθυμνο. Ειδικά σε περιόδους όπως ο μήνας Οκτώβριος που αρχίζει η πόλη να αδειάζει από τουρίστες, είναι καλό που έρχονται 400 άνθρωποι, οι οποίοι κινούνται στην τοπική αγορά, στις ταβέρνες, στην παλιά πόλη, στην παραλία. Πρέπει να κάνουμε περισσότερο γνωστό το Ρέθυμνο ως προορισμό, γιατί μόνο κέρδη μπορούν να υπάρξουν με την περαιτέρω ανάπτυξη της κρουαζιέρας».

Επιπλέον, ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων, εκτιμά ότι η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Ελεύθερνας θα προσθέσει δυναμική στον προορισμό Ρέθυμνο τα επόμενα χρόνια, γεγονός που θα οδηγήσει σε περαιτέρω ανάπτυξη της κρουαζιέρας. «Από του χρόνου που ελπίζουμε ότι θα ξεκινήσει ο αρχαιολογικός χώρος της Ελεύθερνας να είναι επισκέψιμος, πιστεύω ότι θα αυξηθεί κατακόρυφα η κρουαζιέρα. Η Ελεύθερνα θα κρατάει τον κόσμο στο νομό Ρεθύμνου και οι επισκέπτες μας δεν φεύγουν για εκδρομές στο Ηράκλειο λόγω της Κνωσσού, για παράδειγμα» τόνισε ο κ. Τριποδιανός.rethnea.gr