Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης για τις υπό διαπραγμάτευση αλλαγές στα εργασιακά παραχώρησε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, στον απόηχο της ατελέσφορης χθεσινής συνάντησής του με τους επικεφαλής της τρόικα και ενόψει της σημερινής κρίσιμης διαβούλευσής του με τους εκπροσώπους της τριμερούς.

Τα εργασιακά ζητήματα όπου στάθηκε ο κ. Βρούτσης:

«Ο 13ος και ο 14ος μισθός δεν κινδυνεύουν» και «παραμένουν όπως είναι»

Ο κατώτατος μισθός των 586 ευρώ παραμένει «σκαλοπάτι» για την κυβέρνηση και δεν πρόκειται να μειωθεί έως «το τέλος της δημοσιονομικής προσαρμογής»

Το 40ωρο εβδομαδιαίας εργασίας «δεν αλλάζει», «είναι αδιαπραγμάτευτο» και αποτελεί «σταθερή κυβερνητική θέση» καθώς δεν μπορούμε ακόμα να αξιολογήσουμε τις αλλαγές που εφαρμόστηκαν πρόσφατα στις εργασιακές σχέσεις

Υπό διαπραγμάτευση βρίσκεται το ζήτημα αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται και το ζήτημα των μειωμένων αποζημιώσεων σε περίπτωση απόλυσης στον ιδιωτικό τομέα αλλά και το μειωμένο διάστημα προειδοποίησης. Ωστόσο τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί

Για τις περικοπές στις συντάξεις «όλα ξεκινάνε από το σκαλοπάτι των 1.000 ευρώ», καθώς «πρέπει να δείξουμε ευαισθησία προς τους χαμηλοσυνταξιούχους». Οι μειώσεις θα εφαρμοσθούν με μία «προοδευτική κλίμακα» ανάλογα με το άθροισμα της κύριας και της επικουρικής σύνταξης, εάν το άθροισμα υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ

«Δεν θίγεται η σύνταξη του ΟΓΑ»

Δεν διαψεύδεται ούτε επιβεβαιώνεται η κατάργηση των δώρων των συνταξιούχων Δημοσίου από το 2013, το ζήτημα είναι υπό διαπραγμάτευση καθώς εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως και όλες οι μειώσεις συντάξεων και μισθών

Επί τάπητος έχει τεθεί και το ζήτημα του ΕΚΑΣ

Πιθανή περιορισμένη επαναφορά ορισμένων κοινωνικών παροχών, περιλαμβανομένου του κοινωνικού τουρισμού.

Ωστόσο, ο υπουργός Εργασίας επεσήμανε επανειλημμένα πως η τελική απόφαση γι τη δέσμη μέτρων βρίσκεται στα χέρια των κυβερνητικών εταίρων.

Εξετάζονται οι μειώσεις μισθών και των βουλευτών

Παράλληλα, ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο περικοπής των απολαβών των βουλευτών και άλλων αιρετών αξιωματούχων, σχολιάζοντας πως αυτό είναι ένα «ανοιχτό ζήτημα για την κυβέρνηση».

«Πρόγραμμα-μαμούθ» για την αντιμετώπιση της ανεργίας

Στρέφοντας το βλέμμα του στο ζήτημα της ανεργίας, ο κ. Βρούτσης προανήγγειλε ένα «πρόγραμμα-μαμούθ» ύψους 482 εκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση του προβλήματος, που θα υλοποιηθεί μέσω «στοχευμένων κλαδικών παρεμβάσεων», πρωτίστως στο χώρο της αγροτικής οικονομίας, της ναυτιλίας και του τουρισμού και με έμφαση στους νέους ανέργους.

Συμπλήρωσε πως ελπίζει να προχωρήσει στην ανακοίνωση του εν λόγω προγράμματος εντός του Νοεμβρίου, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως «το πρόβλημα της ανεργίας δεν μπορεί να λυθεί από το υπουργείο Εργασίας» αλλά από την ίδια την οικονομία.

Διεκδίκηση πλασματικών συντάξεων

Τέλος, ο κ. Βρούτσης επεσήμανε ότι το υπουργείο Εργασίας θα διεκδικήσει «μέχρι τελευταίου ευρώ» τα χρήματα που δόθηκαν σε πλασματικές συντάξεις και πως «κανένας δεν θα ξεφύγει» από «αυτούς που πήραν χρήματα που δεν τους ανήκαν».

Σημείωσε μάλιστα πως στο υπουργείο έχει δημιουργηθεί ένας «μηχανισμούς παρακολούθησης της παραβατικότητας» ώστε να αποφευχθούν αυτά τα περιστατικά στο μέλλον.

 

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook