Σε απαγόρευση εισόδου των τουρκικών πολιτικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο της προχώρησε η Συρία, καθώς συνεχίζεται η ένταση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Η απαγόρευση τέθηκε σε ισχύ το βράδυ του Σαββάτου, 13 Οκτωβρίου.

Η Δαμασκός σχολίασε πως η επίμαχη απόφαση ελήφθη ως αντίποινα για μία παρόμοια κίνηση από την πλευρά της Άγκυρας. Η Τουρκία δεν έχει ανακοινώσει παρόμοιο μέτρο, ωστόσο έχει αποσαφηνίσει πως θα προσγειώσει κάθε συριακό αεροπλάνο που μεταφέρει στρατιωτικό φορτίο.

Η απόφαση της Δαμασκού έρχεται στον απόηχο της υποχρεωτικής προσγείωσης ενός συριακού πολιτικού αεροσκάφους, που απογειώθηκε από τη Μόσχα με προορισμό τη Δαμασκό, από τουρκικά μαχητικά. Η προσγείωση έγινε λόγω της υποψίας ότι το αεροπλάνο μετέφερε παράνομα οπλισμό για τις συριακές ένοπλες δυνάμεις. Μέρος του φορτίου κατασχέθηκε έπειτα από πολύωρη έρευνα.

Η Ρωσία και η Συρία έχουν προχωρήσει σε κατηγορηματική διάψευση των υποψιών ότι το αεροσκάφος μετέφερε οπλισμό, και η Μόσχα έχει ζητήσει εξηγήσεις για τις ενέργειες των τουρκικών αρχών, ισχυριζόμενη ότι τέθηκαν σε κίνδυνο οι ζωές των επιβατών, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονταν και 19 ρώσοι πολίτες.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου, δύο τουρκικά μαχητικά απογειώθηκαν κοντά στα τουρκο-συριακά σύνορα, πιθανότατα έπειτα από το βομβαρδισμό συριακής συνοριακής πόλης από στρατιωτικό ελικόπτερο της Δαμασκού. Είχαν προηγηθεί βομβαρδισμοί συριακών θέσεων από το τουρκικό πυροβολικό ως αντίποινα για τη ρίψη οβίδων από τη συριακή πλευρά της μεθορίου.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook