Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία το συνέδριο ελαιόλαδου που υλοποίησε η εταιρεία Terra Creta στα Χανιά. 

Το Σάββατο τελευταία μέρα των εργασιών του συνεδρίου το σώμα κατέληξε συμπερασματικά ότι το τριήμερο των εργασιών αποτέλεσε εργαλείο για  την  διάχυση της γνώσης γύρω από τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου ως τρόφιμο υψηλής θρεπτικής και βιολογικής αξίας. 

Στο επίκεντρο του συνεδρίου τέθηκε η ποιότητα αλλά και η ασφάλεια του ελαιόλαδου πιστεύοντας ότι εκεί βρίσκεται το μέλλον για το προϊόν, μέσα από εκεί ανοίγονται οι δρόμοι για τις Διεθνείς Αγορές.

Μετά από τρεις γεμάτες μέρες, τόσο με τις ομιλίες και τις παρουσιάσεις, όσο και στο χωράφι, το ελαιοτριβείο και την κουζίνα, με τα βιώματα που αποκτήθηκαν  πάνω στον κύκλο της ελιάς οι διοργανωτές αλλά και οι συμμετέχοντες νιώθουν υπερήφανοι για τις εμπειρίες, τις γνώσεις και τους προβληματισμούς που ανταλλάξαμε.

Συμπερασματικά, οι επιστήμονες που ήταν στο συνέδριο κατέδειξαν μέσα από τις έρευνές τους κάτι που όλοι λίγο-πολύ καταλαβαίνουμε και συμφωνήσαμε ότι ΟΛΑ ΤΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑ.

Δεν είναι ίδια ακόμα και όταν ισχυρίζονται το αντίθετο. Διαφέρουν στην ΠΟΙΟΤΗΤΑ. Και για εμάς που ζούμε σε μια ευλογημένη περιοχή, το στοίχημα είναι η επένδυση στην ΠΟΙΟΤΗΤΑ σε όλο το «ταξίδι» που πραγματοποιεί το ελαιόλαδο (καλλιέργεια-ελαιουτριβείο-τυποποίηση-μεταφορά-σημείο λιανικής-τελικός χρήστης)

Φάνηκε ότι είναι κοινός τόπος πώς η ποιότητα δεν μπορεί πλέον να εξαντλείται μόνον στη μέτρηση της οξύτητας του προϊόντος.

Η επικαιροποιημένη έννοια της Ποιότητας στο Ελαιόλαδο είναι ο συνδυασμός :

-Των εξαιρετικών εργαστηριακών ενδείξεων 

-Των Πλούσιων Οργανοληπτικών στοιχείων που πρέπει να αναδεικνύονται (γεύση, άρωμα, χρώμα)

-Του πλούτου των θρεπτικών συστατικών που η Φύση  προσέδωσε στο Ελαιόλαδο

-Και φυσικά, όλων εκείνων των ενεργειών που θα  κρατούν μακριά το Ελαιόλαδο από τις κάθε λογής επιμολύνσεις.

Η κατάκτηση των παραπάνω πρέπει να αποτελεί μόνιμο και σταθερό στόχο όλων των εμπλεκομένων στον κύκλο του ελαιόλαδου.

Φάνηκε επίσης από τις εργασίες του συνεδρίου , ότι υπάρχουν ισχυρές αγορές στον κόσμο οι οποίες ζητούν  ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ, με τέτοια χαρακτηριστικά.

Η επένδυση στην ΠΟΙΟΤΗΤΑ είναι ο κεντρικός άξονας όλων των ενεργειών που πρέπει να γίνονται  και σε αυτήν την κατεύθυνση πρέπει όλοι μαζί να βαδίσουν, αγρότες, τυποποιητές, έμποροι και τελικοί χρήστες.

Με στόχο ένα Ελαιόλαδο που θα κάνει υπερήφανους τους παραγωγούς , τους  εμπόρους και ταυτόχρονα θα ικανοποιεί διατροφικά κατά τον καλύτερο τρόπο, τις ανάγκες και τις απαιτήσεις για έναν υγιή ανθρώπινο οργανισμό.

Το κλείσιμο της 3ης μέρας αλλά ουσιαστικά και του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Terra Creta στα Ραπανιανα Κολυμβαριου. Εκεί  νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε αγιασμός με αφορμή την έναρξη της νέας ελαιοκομικής περιόδου, βράβευση αγροτών της περιοχής για την προσπάθεια τους για παραγωγή ποιοτικού ελαιόλαδου ενώ έγινε αναδοχή ελαιόδεντρων από συνέδρους και συνεργάτες της εταιρείας.

Στη συνέχεια  μουσική, χορός, απόσταξη τσικουδιάς, παρασκευή σαπουνιού από ελαιόλαδο και φυσικά Κρητικό φαγητό όλα δείγμα της Κρητικής Φιλοξενίας κράτησαν συνέδρους και αγρότες της περιοχής μέχρι αργά στο χώρο κλείνοντας με τον καλύτερο τρόπο ένα ουσιαστικότατο 3ημερο για το ελαιόλαδο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook