Η επαναγορά ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, η μετατροπή των δανείων του ESM για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σε μετοχές και η χρήση των εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις, είναι μεταξύ των εναλλακτικών επιλογών που εξετάζει η Ευρωζώνη για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, καθώς η καθυστέρηση στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και η συνεχιζόμενη ύφεση έχουν θέσει εκτός τροχιάς τον στόχο για τη μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020.

Σε μία απ\’ αυτές τις επιλογές και συγκεκριμένα στην πρώτη, αναφέρθηκε το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ (και πρώην υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας) Γιοργκ Άσμουσεν, στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.

Μια λύση, ανέφερε, θα ήταν η χώρα να επαναγοράσει ομόλογά της από τις αγορές, χρησιμοποιώντας μέρος των κεφαλαίων που δανείζεται.

Σκοπός είναι η Ελλάδα να βοηθηθεί να πετύχει το στόχο μείωσης του χρέους στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.

Ο κ. Άσμουσεν δεν διευκρίνισε πού θα βρει η Ελλάδα τα κεφάλαια που χρειάζονται για την επαναγορά χρέους, ωστόσο απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να αναλάβει η ΕΚΤ να χρηματοδοτήσει και να αναλάβει μια τέτοια διαδικασία.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να δρομολογήσει μια τέτοια επαναγορά ομολόγων. Αυτό θα ήταν ζήτημα της ελληνικής κυβέρνησης», είπε.

Ευρωπαίος αξιωματούχος, που επικαλείται το Reuters, δήλωσε ότι αυτά τα κεφάλαια δεν θα προέλθουν από την ΕΚΤ, αλλά για παράδειγμα να τα δανειστεί η Ελλάδα από τον ESM.

Καθώς τα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται σε πολύ χαμηλές τιμές, με κάθε 1 ευρώ που δανείζεται η Ελλάδα από τον ESM θα μπορούσε να αγοράσει ομόλογα αξίας 1,5 ευρώ.

Ένας άλλος αξιωματούχος είπε ότι ενώ ο δανεισμός από τον ESM θα αυξήσει το ελληνικό χρέος, υπάρχει ένας διαφορετικός τρόπος για να επιτευχθεί η μείωση του.

«Αυτό που θα μπορούσε να αλλάξει το συνολικό επίπεδο του χρέους, είναι, σε κάποιο μεταγενέστερο στάδιο, όταν οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιηθούν απευθείας από τον ESM, να μετατρέψουμε κάποια από τα δάνεια της Ευρωζώνης για την ανακεφαλαιοπίοηση σε μετοχές […] αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει [σ.σ. να μειώσει] το ποσοστό του χρέους ως προς το ΑΕΠ, αλλά δεν πρόκεται να γίνει πριν το τέλος του 2013», σημείωσε.

Ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις για να «αποσύρει» χρέος.

«Η διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων ξεκινά και η δομή είναι έτοιμη. Θα μπορούσαμε να αναμένουμε έσοδα μερικών δισεκατομμυρίων ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις για την επαναγορά χρέους. Αυτό είναι δυνατόν να γίνει σχετικά γρήγορα», υπογράμμισε.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται το Reuters, η Ευρωζώνη ίσως θεωρήσει βιώσιμο το ελληνικό χρέος ακόμα και αν προβλεφθεί ότι θα ξεπεράσει το 120% του ΑΕΠ το 2020.

Το σημαντικό είναι το χρέος να μπει σε πτωτική τροχιά, σημείωσε. «[…] δεν θα είναι το τέλος του κόσμου αν στο τέλος, το νούμερο έιναι 116, 118 ή 125% του ΑΕΠ», δήλωσε.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook