Προμήθειες υλικών και φαρμάκων, προγράμματα απεξάρτησης χρηστών στις Ένοπλες Δυνάμεις, παραχώρηση (νέων) κλινών στρατιωτικών νοσοκομείων στο ΕΣΥ και ανεφοδιασμός καυσίμων του ΕΚΑΒ από τις στρατιωτικές δεξαμενές, αποτελούν τους τέσσερις τομείς συνεργασίας των υπουργείων Υγείας και Εθνικής Άμυνας, που, όπως ανακοίνωσαν την Τρίτη οι υπουργοί κ.κ. Ανδρέας Λοβέρδος και Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, πρόκειται να υλοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.

«Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αγωνίζεται να βάλει τάξη σε ένα δαιδαλώδες σύστημα δημόσιας υγείας. Παράλληλα, χαράσσει την πολιτική υγείας της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η δική μας συνδρομή» είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Βενιζέλος, «οικοδεσπότης» της συνέντευξης Τύπου, παρουσιάζοντας το πλέγμα της συνεργασίας.

Από την πλευρά του, ο κ. Λοβέρδος ευχαρίστησε ιδιαιτέρως το υπουργείο Εθνικής Άμυνας «για τη συμμετοχή του σε αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται να αντιμετωπιστεί η κακοδιοίκηση του ΕΣΥ», διότι, όπως είπε χαρακτηριστικά, «το να ζητήσεις έστω και τη συνδρομή των στρατιωτικών νοσοκομείων για τους πολίτες δεν είναι καθόλου απλό ζήτημα».

Εξάμηνη θητεία για τους χρήστες ουσιών στις Ένοπλες Δυνάμεις, εάν ενταχθούν σε πρόγραμμα εξάρτησης

Περίπου 400 νεοσύλλεκτοι στις Ένοπλες Δυνάμεις δηλώνουν κάθε χρόνο χρήστες ουσιών, με αποτέλεσμα αφενός να λαμβάνουν αναβολή από την υποχρέωση της εκπλήρωσης της θητείας τους (αναβολή που τελικά οδηγεί σε απαλλαγή), αφετέρου να βρίσκονται εγκλωβισμένοι στον κόσμο των ναρκωτικών και άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του υπουργείου Άμυνας με τα κέντρα απεξάρτησης των ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ, 18 ΑΝΩ, Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και Αιγινήτειο, όσοι στρατεύσιμοι είναι χρήστες και επιθυμούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα απεξάρτησης, θα ολοκληρώνουν τη θητεία τους σε έξι μήνες.

Κοινό σύστημα ελέγχου και προμηθειών υλικών και φαρμάκων

Στο μικροσκόπιο των υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας θα μπει προσεχώς το σύστημα προμηθειών υλικών, αλλά και φαρμάκων των στρατιωτικών νοσοκομείων τόσο σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με τους προμηθευτές όσο και στις τιμές των προϊόντων που επιτυγχάνει.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας κ. Λοβέρδο, «οι προμήθειες του 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για πολλά νοσοκομεία του ΕΣΥ, αφού κατάφερε να επιτύχει τιμές χαμηλότερες και από το Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου Υγείας». Για τον σκοπό αυτό, συγκροτήθηκε Ομάδα Εργασίας με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα Υγείας και τον διευθυντή υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ.

Επιπλέον, αρκετά φιλόδοξος στόχος των δύο υπουργείων είναι να ενταχθεί στο σύστημα προμήθειας φαρμάκων των νοσοκομείων του ΕΣΥ το εργοστάσιο παραγωγής γενόσημων του Στρατού, που βρίσκεται στην Ελευσίνα.

Επέκταση της συνεργασίας στρατιωτικών νοσοκομείων – ΕΣΥ

Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση που υπογράφηκε τον Ιανουάριο, πέντε στρατιωτικά νοσοκομεία προβλεπόταν να εξυπηρετούν τους πολίτες μέχρι τις 2.30 το μεσημέρι (401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών, Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών, 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, 417 Νοσηλευτικό Ίδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού, 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαίδευσης).

Πλέον, η παραχώρηση των κλινών επεκτείνεται και τις απογευματινές ώρες, προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες των πολιτών.

Οι διαθέσιμες κλίνες των στρατιωτικών νοσοκομείων ανακοινώνονται καθημερινά στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), ώστε να εξυπηρετούνται ασθενείς που διακομίζονται μέσω του ΕΚΑΒ.

Πλέον, οι πολίτες θα έχουν δικαίωμα πρόσβασης και στα εργαστήρια, καθώς και στα ειδικά ιατρεία των στρατιωτικών νοσοκομείων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, με τη δυνατότητα διεξαγωγής εξειδικευμένων εξετάσεων είτε μέσω παραπομπής από νοσοκομεία του ΕΣΥ, στα οποία νοσηλεύεται ο ασθενής, είτε με απευθείας ραντεβού.

Τροφοδοσία του ΕΚΑΒ μέσω του Στρατού

Τέλος, βασικός τομέας συνέργειας των δύο υπουργείων αποτελεί η τροφοδοσία του στόλου του ΕΚΑΒ από τις στρατιωτικές αντλίες με τις χαμηλές τιμές των καυσίμων που επιτυγχάνει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τα οχήματά του.

Όπως είχε αποκαλύψει το «ΘΕΜΑ» τον περασμένο Νοέμβριο, τα 617 οχήματα του ΕΚΑΒ που κινούνται ανά την επικράτεια «καίνε» κατά μέσο όρο ετησίως 3 εκατ. λίτρα αμόλυβδης βενζίνης και 300.000 λίτρα πετρελαίου, συνολικής αξίας περί τα 5 εκατ ευρώ.

Πλέον, ο εφοδιασμός του ΕΚΑΒ στην Αττική γίνεται από τις στρατιωτικές δεξαμενές, γεγονός που αποτιμάται σε σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων για το ΕΚΑΒ, ενώ τους επόμενους μήνες το μέτρο θα επεκταθεί και στην υπόλοιπη χώρα.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook