Ο Αυστριακός αλεξιπτωτιστής Φέλιξ Μπάουμγκαρτνερ μετά από άνοδο 2,5 ωρών έφτασε στα 39 χιλιόμετρα και κατέρριψε το ρεκόρ ελεύθερης πτώσης, τόσο από πλευράς ύψους όσο και ταχύτητας, καθώς μόλις εγκατέλειψε το αερόστατό του έπεσε με υπερηχητική ταχύτητα προς την επιφάνεια της Γης όπου προσγειώθηκε με απόλυτη ασφάλεια, σώος και αβλαβής.

Έπειτα από ένα διήμερο ισχυρών ανέμων, η ομάδα του «Ατρόμητου Φέλιξ» έκρινε ότι οι καιρικές συνθήκες σήμερα ήταν ικανοποιητικές για το εγχείρημα. Ο Μπάουμγκαρτνερ φόρεσε ειδική στολή, η οποία μοιάζει πολύ με εκείνη των αστροναυτών, και μπήκε στην ειδική κάψουλα, την οποία ένα μπαλόνι γεμάτο με ήλιο ανέβασε έως το ύψος των 37 χιλιομέτρων (όπως υπολογιζόταν, αλλά έφτασε στα 38,9 χιλιόμετρα).

Η αποστολή, γνωστή με το όνομα Red Bull Stratos, ξεκίνησε από το Ρόσγουελ του Νέου Μεξικού, μία περιοχή γνωστή από τη φήμη περί πτώσης ενός ΑΤΙΑ (UFO) το 1947 και τις θεωρίες συνωμοσίας που ακολούθησαν.

Τελικά όλα πήγαν κατ\’ ευχήν, και ο 43χρονος Αυστριακός έγινε ο πρώτος που έσπασε το φράγμα του ήχου χωρίς αεροπλάνο και μάλιστα κατά την επέτειο της πρώτης υπερηχητικής πτήσης από τον Τσακ. Γίγκερ, το 1947, με ένα αεροσκάφος X-1.

Επίσης, κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ ύψους που κατέχει από το 1960 o Αμερικανός πιλότος Τζο Κίτινγκερ, ο οποίος πραγματοποίησε άλμα από τα 31.330 μέτρα. Ο Κίτινγκερ κατέχει και το ρεκόρ ταχύτερης ελεύθερης πτώσης με Μach 0,9 ή 988 χιλιόμετρα την ώρα.

Δείτε την προσπάθεια του Αυστριακού

\"\"   \"\"

\"\"   \"\"

\"\"   \"\"

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook