Τα προβλήματα καστανοπαραγωγών ορεινών και ημιορεινών περιοχών Νομού Χανίων είναι το αντικείμενο Ερώτησης που υπέβαλλαν στην Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Διαμάτω Μανωλάκου και Νίκος Μωραίτης.

Στην Ερώτησή τους οι δύο βουλευτές αναφέρουν τα εξής :

"Οργή και αγανάκτηση κυριαρχεί στους καστανοπαραγωγούς των ορεινών και ημιορεινών περιοχών των Δήμων Πλατανιά, Κισσάμου, Καντάνου και Σελίνου του Ν. Χανίων από την ολοκληρωτική καταστροφή της παραγωγής κάστανων, λόγω ανυδρίας και υψηλών θερμοκρασιών.

Η φετινή παραγωγή ήταν μεγάλη και οι αγρότες περίμεναν να έχουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα. Ο συνδυασμός της παρατεταμένης ξηρασίας με τις υψηλές θερμοκρασίες την κρίσιμη περίοδο του Σεπτέμβρη για τον καρπό του κάστανου και την αδυναμία ανάπτυξης του καρπού είχε σαν αποτέλεσμα να προκληθούν εκτεταμένες ξηράνσεις στα καστανόδεντρα και μεγάλες καταστροφές στην παραγωγή.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι στις καστανοπεριοχές των Χανίων υπάρχουν σοβαρά προβλήματα από τη μελάνωση και τη φυτοφθορά της καστανιάς, ενώ επεκτείνεται το έλκος της καστανιάς, λόγω καθυστέρησης εφαρμογής του προγράμματος βιολογικής καταπολέμησης,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει άμεσα προκειμένου:

• Να αποζημιώσει ο ΕΛΓΑ τους καστανοπαραγωγούς για την ολική καταστροφή που έπαθαν από την εκτεταμένη ξήρανση και τις υψηλές θερμοκρασίες στο Ν. Χανίων.
• Να προχωρήσουν τα προγράμματα της βιολογικής καταπολέμησης του έλκου της Καστανιάς και των όλων ασθενειών που καθυστερούν αδικαιολόγητα παρά τις υποσχέσεις του υπουργού."