Τη μεγάλη επιβάρυνση των ασφαλισμένων, που θα προκύψει από τη διαφορά μεταξύ της τιμής αναφοράς και της τιμής των πρωτότυπων ή και των ακριβότερων γενόσημων, τεκμηρίωσε ο Βουλευτής Λασιθίου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Ε.Κ.Μ. Κωστής Δερμιτζάκης στην ανάπτυξη της επίκαιρης ερώτησης προς τον Υπουργό Υγείας που συζητήθηκε την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου.

« Από τα 780 σκευάσματα από τα οποία έχετε προσδιορίσει δραστικές ουσίες, μονάχα σε ένα η λιανική τιμή του ισούται με την τιμή αναφοράς του. Σε όλα τα υπόλοιπα η τιμή αναφοράς είναι πολύ μικρότερη». Με αυτό τον τρόπο δεν καταπολεμάται η κατευθυνόμενη συνταγογράφηση και η πολυφαρμακία αλλά επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο ο ασφαλισμένος, αφού η συμμετοχή του μπορεί να φτάσει και το 50%. Η όποια εξοικονόμηση από την φαρμακευτική δαπάνη, θα γίνει από την τσέπη των ασφαλισμένων.

Ο Κωστής Δερμιτζάκης ζήτησε έλεγχο του τρόπου καθορισμού των τιμών των φαρμάκων λέγοντας χαρακτηριστικά «Κύριε Υπουργέ θα έπρεπε να έχετε στείλει στον εισαγγελέα όλους αυτούς που εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των πολυεθνικών του φαρμάκου, είχαν εγκρίνει τις υπερβολικές τιμές και δημιούργησαν τις τρομακτικές δαπάνες στην φαρμακευτική περίθαλψη και εκτόξευσαν στα ύψη τις νοσοκομειακές δαπάνες». Συμπλήρωσε δε πως είναι απαίτηση πια «να δούμε σε ποιων τις τσέπες πήγαν τα χρήματα από το πάρτι στο χώρο της υγείας και να επιστρέψουν τα δισεκατομμύρια που πήραν. Κάντε το τώρα εσείς να δούμε ποιοι ήταν στις επιτροπές και καλέστε τους να λογοδοτήσουν».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Μάριος Σαλμάς, που απάντησε στην ερώτηση, αναγνώρισε το πρόβλημα με τις τιμές αναφοράς και υποστήριξε ότι οι στρεβλώσεις θα διορθωθούν με την έκδοση της «θετικής λίστας» που θα αναθεωρήσει τις τιμές αναφοράς. Υποστήριξε την κυβερνητική πολιτική και απευθυνόμενος στο Βουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σχολίασε ότι «όταν πέφτει η τιμή των φαρμάκων, μειώνεται το κέρδος των φαρμακοποιών, των φαρμακαποθηκών και των φαρμακοβιομηχανιών. Αυτούς άθελά σας υπερασπιζεστε»!!!

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook