Για τις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας ορίστηκε το ραντεβού του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των πρατηριούχων, σε μία προσπάθεια να βρεθεί λύση για να ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης.

Η συνάντηση που έγινε την περασμένη Παρασκευή στο υπουργείο, με τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, απέβη άκαρπη.

Την ίδια ημέρα κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία με την οποία από την ερχόμενη Δευτέρα εξισώνεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης με αυτόν του κίνησης, στα 330 ευρώ ανά χιλιόλιτρο.

Οι πρατηριούχοι αντιδρούν στη εξίσωση των φόρων για το πετρέλαιο κίνησης και το πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ ζητούν να εγκατασταθούν συστήματα εισροών-εκροών όγκου καυσίμων, όχι μόνο στα πρατήρια, αλλά και σε όλα τα στάδια της αλυσίδας διακίνησης καυσίμων.

Σε ό,τι αφορά την τιμή του πετρελαίου, αναμένεται να ξεπεράσει το 1,35 ευρώ/λίτρο, βάζοντας «φωτιά» στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Ήδη, βεβαίως, πολλά νοικοκυριά έχουν στραφεί σε εναλλακτικές -και φθηνότερες- μορφές θέρμανσης.

Οι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως οι παραγγελίες πετρελαίου εφέτος θα είναι 50% μειωμένες σε σχέση με πέρυσι (καθώς η τιμή θα είναι ακριβότερη κατά 40%) και υπολογίζουν ότι από τη μείωση των πωλήσεων πετρελαίου θέρμανσης λόγω της υψηλής τιμής, απειλούνται με κλείσιμο 2.000 πρατήρια.

Και τηλεφωνικά η αίτηση για το επίδομα θέρμανσης

Με μία ηλεκτρονική αίτηση που θα υποβάλλουν οι πολίτες στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα πληροφορούνται αυτόματα αν δικαιούνται ή όχι να λάβουν επιστροφή φόρου που προορίζεται για τη θέρμανση της κύριας κατοικίας τους.

Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε στον Βήμα 99,5 ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων, Χάρης Θεοχάρης, θα λειτουργήσει και μία τηλεφωνική γραμμή (210- 4802552) για όσους δεν μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους. Άφησε, μάλιστα, ανοιχτό το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί και μία ειδική γραμμή που θα εξυπηρετεί τους πολίτες που δεν έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο.


in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook