Οι Financial Times υποστηρίζουν πως η Ελλάδα θα λάβει τον επιπλέον χρόνο που ζητά για να μειώσει το έλλειμμα της κάτω του 3% του ΑΕΠ, τονίζοντας όμως πως ακόμη δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των πιστωτών για το πως θα καλυφθεί το κόστος. «Η συνήθης δήλωση των Ευρωπαίων είναι ότι η χώρα μπορεί να λάβει επιπλέον χρόνο, χωρίς επιπλέον κεφάλαια.

Κατ\’ ιδίαν, ωστόσο, οι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν πως αυτό είναι ανέφικτο» αναφέρουν οι FT. Σύμφωνα δε με ανώτατο αξιωματούχο της Ευρωζώνης που επικαλείται η εφημερίδα το κόστος της παράτασης είναι 30 δισ. ευρώ και για να καλυφθεί υπάρχουν 4 τρόποι:

1. Να αυξηθεί το μέγεθος του πακέτου στήριξης στα 204 δισ. ευρώ, επιλογή που όμως έχει αποκλειστεί.

2. Να κάνει η Ελλάδα επιπλέον δημοσιονομικές περικοπές, το οποίο, ωστόσο, δεν είναι η λύση με δεδομένη τη μεγάλη λιτότητα που έχει ήδη επιβληθεί.

3. Η Αθήνα να προσπαθήσει να συγκεντρώσει μόνη της τα κεφάλαια, λύση ωστόσο, που όπως εκτιμούν οι FT δεν μπορεί να έχει μακροπρόθεσμο χαρακτήρα καθώς η μεγάλη εξάρτηση από το βραχυπρόθεσμο δανεισμό αυξάνει το βαρύ φορτίο του χρέους.

4. Έτσι μένει η πιο δύσκολη επιλογή για την Ευρωζώνη, να δεχθούν δηλαδή ζημίες για τα δάνεια στήριξης προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με υπολογισμούς της Commerzbank από τα 326 δισ. του ελληνικού χρέους τα 126 δισ. είναι από τα πακέτα στήριξης. ΔΝΤ και ΕΚΤ βάσει καταστατικών απαγορεύεται να δεχθούν ζημίες ενώ οι ιδιώτες έχουν ήδη «πληρώσει» το μερίδιο τους. Μια πιθανή συμβιβαστική λύση είναι επιμήκυνση του προγράμματος αποπληρωμής και μείωση επιτοκίων, από την οποία ούτως ή άλλως θα υπάρξουν απώλειες.

«Με άλλα λόγια η λύση αυτή αποτελεί κούρεμα» εκτιμούν σημειώνοντας, ωστόσο, πως «πολιτικά ίσως να είναι η πιο αποδεκτή λύση από ότι μια νέα πλήρης αναδιάρθρωση του χρέους». «Ας μη γελιόμαστε θα πρόκειται για επιβολή ζημίας στους πιστωτές της Ευρωζώνης, την οποία βεβαίως δεν θα θέλουν να διατυμπανίσουν» καταλήγουν.

imerisia.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook