Συνέντευξη που θα προκαλέσει αντιδράσεις παραχώρησε ο Αμερικάνος νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς, στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Μεταξύ άλλων υποστήριξε πως το «ευρώ διχάζει τους Ευρωπαίους και δεν είναι καλό για την ειρήνη».

«Όλοι οι εξωτερικοί παρατηρητές θα συμφωνήσουν ότι το ευρώ και η πολιτική διάσωσης του ευρώ διχάζουν αυτήν τη στιγμή τους Ευρωπαίους. Υπάρχουν διαφωνίες ανάμεσα σε κράτη, αλλά επίσης και στο εσωτερικό κρατών όπου εξτρεμιστικά και εθνικιστικά ρεύματα καθίστανται ισχυρότερα. Αυτό δεν είναι καλό για την ειρήνη. Συνολικά, το ευρώ ήταν αντιπαραγωγικό», τονίζει ο Στίγκλιτς.

«Η σημερινή κατάσταση είναι ασταθής και θα οδηγήσει ή σε μεγαλύτερη ολοκλήρωση ή σε μικρότερη", Είναι πιθανό οι πατέρες του ευρώ να είχαν δίκιο (όταν θέσπιζαν το ενιαίο αυτό νόμισμα), αλλά βεβαίως φαντάζονταν μια φυσική εξέλιξη προς μια πολιτική ένωση, όχι μια αναγκαστική ένωση για να αποτραπεί η καταστροφή», επισημαίνει ο Αμερικανός οικονομολόγος.

Ο Τζόζεφ Στίγκλιτς χαιρέτισε παντως τη βράβευση της ΕΕ με το Νόμπελ Ειρήνης, λέγοντας πως «η ΕΕ δημιουργήθηκε ως ένα σχέδιο για την ειρήνη και εγγυήθηκε την ειρήνη στην Ευρώπη. Συνεπώς, άξιζε να πάρει το βραβείο. Ομως, η ΕΕ δεν είναι το ίδιο με την ευρωζώνη», υπογράμμισε ο Στίγκλιτς.


protothema.gr