Στο Μέγαρο Μαξίμου μεταβαίνουν την Τρίτη ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Φώτης Κουβέλης προκειμένου να συναντηθούν εκ νέου με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.

Σε κάθε περίπτωση είναι εξαιρετικά δύσκολο να κλείσει το πακέτο μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής, εκτίμησε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, αναφέροντας ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για τα δημοσιονομικά και τα διαρθρωτικά, παραμένουν ωστόσο ανοιχτά τα ζητήματα της χρηματοδότησης του κενού που προκύπτει από την επιμήκυνση, αλλά και της βιωσιμότητας του χρέους.

Το πιθανότερο είναι παμε για έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα εκτίμησε το ίδιο στέλεχος.

Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα συνεχίζονται εν μέσω εμπλοκών, κυρίως στο θέμα των ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις και των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων.

Σε δυσεπίλυτο γρίφο εξελίσσεται η διαπραγμάτευση μεταξύ της τρόικας και της ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μετά την απαίτηση των εκπροσώπων των δανειστών να ζητήσουν «ένα σαφές πολιτικό μήνυμα», που πρέπει να αποδεικνύει τη βούληση της κυβέρνησης για την άμεση απομάκρυνση δημοσίων υπαλλήλων.

Όπως επισημαίνουν πηγές του υπουργείου, μετά την πρώτη συνάντηση που έλαβε χώρα την περασμένη Παρασκευή όλα έδειχναν ότι η τρόικα είχε συμφωνήσει, σε μεγάλο βαθμό, στα σχέδια της κυβέρνησης που αφορούν τη διοικητική μεταρρύθμιση και τη συρρίκνωση του δημοσίου τομέα, μετά την αξιολόγηση των δομών των υπουργείων και των υπαλλήλων, το κλείσιμο και τη συγχώνευση οργανισμών. Ωστόσο, στη συνάντηση της Κυριακής τέθηκε από την τρόικα το ζήτημα για «ένα σαφές πολιτικό μήνυμα».

Στο άλλο μέτωπο, αυτό των εργασιακών, τα δύο μεγαλύτερα αγκάθια είναι οι ωριμάνσεις (τριετίες) και οι αποζημιώσεις λόγω απόλυσης.

Νωρίτερα, σήμερα, το τεχνικό κλιμάκιο των δανειστών συναντήθηκε με τη γγ του υπουργείου Α. Στρατινάκη. Στη συνέχεια ακολούθησε σύσκεψη υπό τον κ. Βρούτση ,με τη συμμετοχή του υφπουργού Ν. Παναγιωτόπουλου, της κ. Στρατινάκη και υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου.

Το ραντεβού των επικεφαλής της τρόικας με τον υπουργό Εργασίας Γ.Βρούτση είχε οριστεί για τις 5 το απόγευμα, αλλά τελικά αναβλήθηκε για τις 10 το πρωί της Τρίτης.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook