Για μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 18-19 Οκτωβρίου, οδεύει η τελική συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα για το πακέτο των νέων επώδυνων μέτρων, υπό το βάρος ασφυκτικών πιέσεων για μέτρα-σοκ στο φορολογικό, τους μισθούς, τις συντάξεις και τις εργασιακές σχέσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας συναντήθηκε το μεσημέρι με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, έπειτα από μία ολιγόλεπτη συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας, τόνισε πως οι συνομιλίες διεξάγονται σε ικανοποιητικό επίπεδο και έκανε λόγο «για τεράστιο φόρτο εργασίας και πάρα πολλή δουλειά».

Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι τα μέτρα θα ψηφιστούν μετά την έγκριση του Eurogroup, ενώ ερωτηθείς για το πότε προγραμματίζεται το Eurogroup είπε ότι «δεν το γνωρίζουμε ακόμα».

Για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι αναμένεται στα μέσα Νοεμβρίου.

Ο Στουρνάρας θα συναντηθεί ξανά, στις 5 το απόγευμα, με τους κ.κ. Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πάντα αναμένεται να κριθούν σε έκτακτο Eurogroup, που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Νοεμβρίου, με την Αθήνα να ελπίζει πως η εκταμίευση της δόσης θα πραγματοποιηθεί μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα.

Έκτακτο Eurogroup στις αρχές Νοεμβρίου

«Μάλλον πάμε για έκτακτο Eurogroup», στο οποίο θα ληφθούν οι αποφάσεις, με βάση την έκθεση της τρόικας, για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, ανέφερε υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών αμέσως μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Δύσκολα θα κλείσουμε το σύνολο του πακέτου έως τη Σύνοδο Κορυφής», προσέθεσε και συμπλήρωσε πως αν και «δεν πάνε έως τώρα άσχημα οι διαπραγματεύσεις, υπάρχουν πολλά ανοικτά ζητήματα. Θα είμαστε κοντά σε συμφωνία για τα διαρθρωτικά και τα δημοσιονομικά, παραμένουν, όμως παραμένουν ανοικτά τα ζητήματα του χρηματοδοτικού κενού και της βιωσιμότητας του χρέους».

Την Τρίτη, ο κ. Σαμαράς θα ενημερώσει του πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις, καθώς την Τετάρτη αναχωρεί για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Βουκουρέστι, ενώ την Πέμπτη θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook