Μια τραγική ιστορία με θύμα ένα νεαρό άνδρα που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου, επειδή παρενόχλησε φραστικά μια κυρία, αναβιώνει μέσα από απόφαση του Αρείου Πάγου. Με την απόφαση επιδικάζεται συνολική αποζημίωση στους συγγενείς του άτυχου άνδρα (πατέρα, αδέλφια, κ.ά) ύψους 127.300 ευρώ λόγω ψυχικής οδύνης.

Η υπόθεση εκτυλίσσεται στο Ηράκλειο της Κρήτης πριν από 12 χρόνια. Ο άτυχος άνδρας μαζί με ένα φίλο του βρίσκεται με το αυτοκίνητό του, έξω από ένα μπαρ της πόλης. Βλέπουν μια γυναίκα να περνά σταματούν και την παρενοχλούν φραστικά.

Εκείνη μπαίνει στο μπαρ ενημερώνει για το περιστατικό τον φίλο της και συνιδιοκτήτη του μαγαζιού. Αμέσως, εκείνος βγαίνει έξω από το μαγαζί και μαζί με δύο εργαζόμενους στο μπαρ «ως σερβιτόρους», αρχίζουν να χτυπούν τους δύο φίλους με κλωτσιές και γροθιές στο πρόσωπο, στο στήθος και το κεφάλι.

Από τα χτυπήματα ο ένας από τους δύο άνδρες πέφτει αναίσθητος στο έδαφος, ενώ ο δεύτερος καταφέρνει να μπει αυτοκίνητο και να πάει στην Αστυνομία να ζητήσει βοήθεια. Αμέσως, στο σημείο σπεύδουν αστυνομικοί, οι οποίοι καλούν ασθενοφόρο και μεταφέρουν το βαριά τραυματισμένο άνδρα στο νοσοκομείο Ηρακλείου.

Οι γιατροί διαπιστώνουν ότι είχε υποστεί ημιπληγία, μώλωπες στο κεφάλι και γαστροπληγία με εμετούς. Αμέσως κάνουν εισαγωγή στην εντατική και διαπιστώνουν ενδοεγκεφαλική αιμορραγία με διάχυση του αίματος στην τρίτη κοιλία, τη δεξιά πλάγια κοιλία και εγκεφαλικό οίδημα.

Δύο ημέρες αργότερα το αίμα υπήρχε σε όλες τις κοιλίες του εγκεφάλου, ενώ ο άτυχος άνδρας συνέχιζε να μένει στην εντατική σε κατάσταση καταστολής. Η υγεία του συνεχώς επιδεινώνεται και σαν μην έφταναν όλα αυτά ο ασθενής υφίσταται και οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Καταφέρνει ωστόσο, να πάει στο σπίτι του ύστερα από 46 ημέρες νοσηλείας. Δυο εβδομάδες αργότερα όμως χάνει τη μάχη για τη ζωή ενώ βρίσκεται στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τη ληξιαρχική πράξη, ο θάνατος του άτυχου άνδρα επήλθε από «αθηρωματική απόφραξη των στεφανιαίων αρτηριών της καρδιάς», ενώ πραγματογνώμονες καταθέτουν στη δικαιοσύνη ότι η αιτία θανάτου του ήταν ο άγριος ξυλοδαρμός.

Αρχικά το εφετείο επιδίκασε το ποσό των 127.300 ευρώ σε συγγενείς του άτυχου άνδρα (σύζυγο, αδελφό, πατέρα, κ.λπ.) ενώ αποζημίωση επιδικάστηκε και στη σύζυγο για στέρηση της διατροφής της. Κατά της απόφασης αυτής ασκήθηκε αναίρεση στον Άρειο Πάγο, η οποία όμως απορρίφθηκε. Το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε την απόφαση του εφετείου και επιδίκασε το ίδιο ποσό στους συγγενείς του θανόντος ως χρηματική ικανοποίηση λόγω της ψυχικής οδύνης που υπέστησαν.

Σε ποινικό επίπεδο οι τρεις άνδρες που ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου τον άτυχο άνδρα, κρίθηκαν ένοχοι από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο για το αδίκημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, μετά από μεταβολή της κατηγορίας της θανατηφόρου σωματικής βλάβης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook