Συνεχίζονται στη Βρετανία οι – θετικές κατά βάση – αντιδράσεις στις παροτρύνσεις αξιωματούχων του ΔΝΤ για χαλάρωση της λιτότητας.

Γράφοντας στους Financial Times ο αμερικανός οικονομολόγος Λώρενς Σάμερς σχολιάζει ότι η παρέμβαση του ΔΝΤ είναι πολύ σημαντική, καθώς μπορεί να βγάλει την ευρωζώνη από το φαύλο κύκλο της λιτότητας και της ύφεσης.

Ο επικεφαλής οικονομικός αναλυτής της Daily Telegraph, Άμπροουζ Έβανς-Πρίτσαρντ χαρακτηρίζει τη συνεχιζόμενη πολιτική λιτότητας από τις κυβερνήσεις στη ζώνη του ευρώ «οικονομικό και ηθικό όνειδος». Σχολιάζει ότι το ΔΝΤ κατεδάφισε τα ιδεολογικά θεμέλια της στρατηγικής της Ευρώπης, με αυτό το «mea culpa», το οποίο χαρακτηρίζει οικονομική είδηση της χρονιάς.

Τέλος, ο αναλυτής των Financial Times, Βόλφγκανγκ Μίνχαου εκφράζει την ελπίδα μετά τις δηλώσεις Λαγκάρντ να πειστούν οι Ευρωπαίοι να μετατοπίσουν την προσήλωσή τους από τους μάταιους αριθμητικούς στόχους της λιτότητας σε διαρθρωτικούς στόχους.

Εκτιμά δε ότι η παρέμβαση του ΔΝΤ έγινε διότι το Ταμείο συνειδητοποίησε πως η παρούσα πολιτική δεν αποδίδει. Προβλέπει πάντως ότι όλα αυτά θα βοηθήσουν στην αλλαγή της συζήτησης σε μακροπρόθεσμο πεδίο, χωρίς άμεσες αλλαγές.

 

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook