Στο Δήμο Αγίου Νικολάου παραχωρήθηκε σήμερα συνέντευξη τύπου για το \”Τριήμερο Λόγου και Τέχνης 2012» που φέτος είναι αφιερωμένο στα 90 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή με διοργανωτές τον Πολιτιστικό Οργανισμό Δήμου Αγίου Νικολάου και τ ο σύλλογο Μικρασιατών και Ποντίων Μεραμπέλου.

Για το \”Τριήμερο Λόγου και Τέχνης 2012» μίλησαν ο Πρόεδρος του Π.Α.Ο.Δ.Α.Ν. κ. Δημήτρης Ι.Κουνενάκης – Δήμαρχος Αγίου Νικολάου, η υπεύθυνη σε θέματα Πολιτισμού στον ΠΑΟΔΑΝ και φιλόλογος κ. Μαρία Κωστάκη, ο Πρόεδρος του συλλόγου Μικρασιατών και Ποντίων Μεραμπέλου κ. Μπέρκοβιτς – Ιωαννίδης Ιωάννης, η Αντιπρόεδρος του Σ.Μ.Π.Μ. κ. Μαρία Πιτίδου και ο πρόεδρος της ΕΘΟΑΝ κ. Κωστής Κοκκίνης.

«Όμορφες Βραδιές ιδιαίτερης αξίας όσον αφορά στην ανάδειξη ιδεών, ιδεολογιών και σημαντικών ιστορικών γεγονότων τα οποία έχουν επηρεάσει και την περιοχή μας , θα απολαύσουν όλοι εκείνοι που θα τιμήσουν με την παρουσία τους το Τριήμερο Λόγου και Τέχνης που είναι αφιερωμένο στα 90 Χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Αυτό που έχουμε να αντιτάξουμε σε αυτή την κρίσιμη περίοδο της παρακμής και της αναξιοπιστίας είναι μόνο ο πολιτισμός, οι αξίες και οι αρχές και αυτή η εκδήλωση αναδεικνύει αυτά τα ζητήματα στο έπακρο» είπε ο κ. Κουνενάκης.

Τη σπουδαιότητα της υψηλής ποιότητας των πολιτιστικών εκδηλώσεων που υλοποίησε κατά τη διάρκεια του Καλοκαιριού ο Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Αγίου Νικολάου, υπογράμμισε ο Δήμαρχος εκφράζοντας την ικανοποίηση του.

Η επιτυχία των εκδηλώσεων , είπε, οφείλεται κυρίως στην προθυμία, στη διάθεση και στην προσφορά πολλών συμπολιτών μας και ευχαρίστησε ιδιαίτερα την κ. Μαρία Κωστάκη που είναι η ψυχή των εκδηλώσεων του Τριημέρου Λόγου & Τέχνης καθώς και όλους όσοι συνέβαλλαν στη διοργάνωση.

Και συνέχισε αναφέροντας ότι «Ιδιαίτερη τιμή για εμάς αποτελεί η συμμετοχή τόσο σημαντικών συγγραφέων όπως η Μάρω Δούκα, διανοητών, και ανθρώπων του πνεύματος όπου η παρουσία τους συνδυάζεται με ένα τόσο αξιόλογο γεγονός αλλά και μια σειρά κορυφαίων εκδηλώσεων για τη Μικρασιατική Καταστροφή που θα πραγματοποιηθούν στις 19, 20, 21 Οκτωβρίου 2012 στο κινηματοθέατρο REX».

«Το Τριήμερο Λόγου και Τέχνης είναι η κορυφαία εκδήλωση για το Δήμο μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Σε εποχές κρίσης η ιστορία και τα διδάγματά της αποτελούν πυξίδα για μελλοντικές επιλογές. Γιαυτό το λόγο είναι σημαντική η συμμετοχή και η παρουσία όλων των συμπολιτών μας» ανέφερε η κ. Κωστάκη.

Στη συνέχεια, ευχαρίστησε για την πολύ καλή συνεργασία τον Πρόεδρο του Συλλόγου Μικρασιατών και Ποντίων Μεραμβέλλου κ. Μπέρκοβιτς-Ιωαννίδη Ιωάννη και την Αντιπρόεδρο κ. Μαρία Πιττίδου, τους εισηγητές που Τριημέρου Λόγου & Τέχνης κάνοντας ιδιαίτερη μνεία σε σημαντικούς ανθρώπους του πνεύματος και των γραμμάτων στους κ., Σία Αναγνωστοπούλου, Καθηγήτρια Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Σωρού, Φιλόλογο – Ιστορικό, Δημήτρη Φιλιππίδη, Αρχιτέκτονα – Ομότιμο Καθηγητή ΕΜΠ, Άννα Μάμου, Φιλόλογο καθώς και στους συγγραφείς Μάρω Δούκα και Θωμά Κοροβίνη οι οποίοι θα μιλήσουν για το έργο τους.

Η κ. Κωστάκη ευχαρίστησε επίσης όλους τους μουσικούς που έχουν δουλέψει για μεγάλο διάστημα με πολύ μεράκι ώστε να αποδώσουν το μουσικό μέρος της εκδήλωσης , την Έφη Μπουκουβάλα που είναι πάντα παρούσα στις λογοτεχνικές εκδηλώσεις, τον Πρόεδρο της ΕΘΟΑΝ και όλους τους ηθοποιούς της Ερασιτεχνικής Θεατρικής Ομάδας Αγίου Νικολάου που θα ερμηνεύσουν επί σκηνής την «Πάροδο» ένα από τα πιο συγκλονιστικά κείμενα που έχουν γραφτεί για την Μικρασιατική Καταστροφή, από το έργο του Κοσμά Πολίτη « Στου Χατζηφράγκου» και τον Νίκο Τζώρτζης ρ.π. 104,4 fm που προλογίζει το μουσικό αφιέρωμα.

Σημαντική εκδήλωση για την πόλη μας , χαρακτήρισε ο πρόεδρος του συλλόγου Μικρασιατών και Ποντίων Μεραμπέλου κ. Μπέρκοβιτς – Ιωαννίδης Ιωάννης, το Τριήμερο Λόγου και Τέχνης που είναι αφιερωμένο στην Μικρασιατική καταστροφή γιατί όπως ανέφερε θα περιγραφούν τα γεγονότα της εποχής εκείνης από αξιόλογους ιστορικούς και συγγραφείς ανά την Ελλάδα αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά την σημαντική επίδραση των Μικρασιατών στον Ελλαδικό χώρο αλλά και με ποιον τρόπο επηρέασαν με την παρουσία τους και τις δράσεις τους τον πολιτισμό μας από το ‘ 22 μέχρι και σήμερα.
 
Η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών και Ποντίων Μεραμπέλου κ. Μαρία Πιτίδου κάλεσε όλους τους Αγιονικολιώτες να αγκαλιάσουν και να δείξουν την ευαισθησία τους σε μια τόσο ξεχωριστή προσπάθεια που έγινε για όλους τους συμπολίτες μας, ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη περίοδο που περνά η χώρα μας.

Και πρόσθεσε «Συμπληρώνονται 90 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και είναι για εμάς τους Μικρασιάτες ένα πολύ σημαντικό γεγονός. Πολλές αξιόλογες προσωπικότητες της Τέχνης, της Ιστορίας και της Λογοτεχνίας θα είναι μαζί μας. Σε αυτό το τριήμερο προσπαθήσαμε μαζί με την Κ. Κωστάκη να δώσουμε μια σφαιρική άποψη της Μικρασιατικής Καταστροφής, ούτως ώστε όσοι συμπολίτες μας παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις να αποκτήσουν μία πλήρη και πραγματική εικόνα των όσων ιστορικών γεγονότων διαδραματίστηκαν».

Στη διοργάνωση θα συμμετάσχει κι ένας Τουρκοκρητικός καταγράφοντας τις μνήμες και εμπειρίες της προσφυγιάς των Κρητικών που έφυγαν και εγκαταστάθηκαν με τις ίδιες περίπου συνθήκες στη Μικρά Ασία, από την άλλη μεριά του Αιγαίου.

Σημείο Αναφοράς στα Πολιτιστικά δρώμενα της πόλης του Αγίου Νικολάου αποτελεί το Τριήμερο Λόγου και Τέχνης δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΘΟΑΝ κ. Κωστής Κοκκίνης ό οποίος δεν δίστασε να εκφράσει τη μεγάλη χαρά του γιατί φέτος η ΕΘΟΑΝ συμμετέχει ενεργά.

«Το συγκεκριμένο Τριήμερο Λόγου και Τέχνης είναι ιδιαίτερο και ξεχωριστό για εμάς γιατί θα ανεβάσουμε επί σκηνής ένα σημαντικό κείμενο την «Πάροδο» του Κοσμά Πολίτη που αποτελεί σταθμό για τα γεγονότα της Καταστροφής» . Τέλος ο κ. Κοκκίνης ευχαρίστησε την κ. Κωστάκη που τους πρότεινε το συγκεκριμένο έργο και παρότρυνε όλους τους συμπολίτες μας να διαβάσουν τα τόσο σπουδαία κείμενα από το έργο του Κοσμά Πολίτη « Στου Χατζηφράγκου».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook