Στην ταινία Συμφωνία Κυρίων (1947) του Ελία Καζάν ο Γκρέγκορι Πεκ ερμηνεύει έναν συγγραφέα που αποφασίζει να παραστήσει τον εβραίο για λίγους μήνες, προκειμένου να παρατηρήσει τον ρατσισμό της αμερικανικής κοινωνίας. Ένας συντηρητικός Αμερικανός χριστιανός αποφάσισε να κάνει κάτι παρόμοιο: για έναν χρόνο παρίστανε ότι είναι ομοφυλόφιλος.

Ο Τίμοθι Κουρέκ, μέλος της ευαγγελικής εκκλησίας είχε μεγαλώσει στο Τενεσί των ΗΠΑ, πιστεύοντας ότι είναι αμαρτία να είναι κανείς ομοφυλόφιλος.

Όταν μια χριστιανή φίλη του του είπε ότι η οικογένειά της την είχε διώξει όταν τους αποκάλυψε ότι είναι λεσβία, ο Κουρέκ άρχισε να αναρωτιέται αν οι πεποιθήσεις του ήταν σωστές.

Ο 26χρονος άνδρας αποφάσισε τότε να κάνει ένα κοινωνικό πείραμα: αποκάλυψε σε όλους τους φίλους και τα μέλη της οικογένειάς του ότι ήταν ομοφυλόφιλος, κάτι που δεν ίσχυε, προκειμένου να παρατηρήσει τις αντιδράσεις του περίγυρού του.

Μόνο δύο φίλοι του γνώριζαν την αλήθεια, ο ένας εκ των οποίων επιστρατεύτηκε για να «ερμηνεύσει» τον σύντροφό του.

«Είπα ότι είμαι ομοφυλόφιλος σε όλους. Στους φίλους, την οικογένειά μου, σε όλους» είπε ο Κουρέκ σε δημοσιογράφο της Huffington Post.

«Ήξερα ότι έπρεπε να καταλάβω, όσο πιο ρεαλιστικά γινόταν, πως η ταμπέλα του γκέι μπορεί να μου άλλαζε τη ζωή» λέει.

Ο ίδιος δήλωσε ότι μετά την αποκάλυψή του, σχεδόν το 95% των φίλων του σταμάτησαν να του μιλάνε.

Αλλά η μητέρα του ήταν εκείνη που πήρε την είδηση πιο βαριά. «Μια μέρα διάβασα κρυφά το ημερολόγιο της μητέρας μου και είχε γράψει: \”Καλύτερα να μάθαινα από έναν γιατρό ότι έχω καρκίνο σε τελικό στάδιο, παρά ότι ο γιος μου είναι γκέι\”» ανέφερε ο Κουρέκ.

Αργότερα, άλλαξε την άποψή της. «Η μητέρα μου έγινε από πολύ συντηρητική Χριστιανή, σύμμαχος της ομοφυλοφιλικής κοινότητας. Είμαι πολύ περήφανος γι’ αυτή», είπε.

Ορισμένοι από τους φίλους του, όταν έμαθαν ότι είναι ομοφυλόφιλος του έστειλαν mail, καλώντας τον να μετανοήσει για τις «αμαρτίες» του και προειδοποιώντας τον ότι θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη Θεία Δίκη.

«Τώρα έχω πολλούς νέους ομοφυλόφιλους φίλους» δήλωσε ο Κουρέκ, ο οποίος διαπίστωσε έκπληκτος ότι πολλοί ομοφυλόφιλοι ήταν πιο ευσεβής χριστιανοί από τον ίδιο.

Ο Κουρέκ περιέγραψε το ταξίδι του αυτό στο βιβλίο «The Cross in the Closet». Μετά την εμπειρία του δηλώνει ότι η πίστη του, όχι μόνο δεν υπονομεύτηκε, αλλά ενδυναμώθηκε.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook