Στο Μέγαρο Μαξίμου μεταβαίνουν την Τρίτη, στις 5 το απόγευμα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Φώτης Κουβέλης προκειμένου να συναντηθούν εκ νέου με τον Αντώνη Σαμαρά και να λάβουν αποφάσεις για το περίγραμμα του νέου πακέτου μέτρων.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας είχε νέα συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας, χωρίς να αλλάξει άρδην η κατάσταση, με όλα τα μέτωπα να παραμένουν ανοιχτά αλλά τις διαφορές να μειώνονται. Σύμφωνα με πληροφορίες, συζήτηση γίνεται επί συγκεκριμένου σχεδίου, στο οποίο οι δύο πλευρές κάνουν τις παρατηρήσεις τους.

Είχε προηγηθεί συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο, ο οποίος παρουσίασε στους εκπροσώπους της τρόικας εξοικονομήσεις στον τομέα της Υγείας που αγγίζουν το 1 δισ. ευρώ.

Ακολούθησε συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα επιμένει να γνωρίζει επακριβώς τον αριθμό των υπαλλήλων του Δημοσίου που θα αποχωρήσουν μέσα στο 2012, την υπηρεσία από την οποία θα αποχωρήσουν, καθώς και το δημοσιονομικό όφελος ανά υπάλληλο.

Η επιμονή της τρόικας σε αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων αποτελεί το ένα από τα αγκάθια της διαπραγμέτευσης.

Στο άλλο μέτωπο, αυτό των εργασιακών, τα δύο μεγαλύτερα αγκάθια είναι οι ωριμάνσεις (τριετίες) και οι αποζημιώσεις λόγω απόλυσης.

Η συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γ.Βρούτση με την τρόικα ήταν προγραμματισμένη για τη Δευτέρα, αλλά αναβλήθηκε για τις 10 το πρωί της Τρίτης.

Τη Δευτέρα το τεχνικό κλιμάκιο των δανειστών συναντήθηκε με τη γγ του υπουργείου Α.Στρατινάκη. Στη συνέχεια ακολούθησε σύσκεψη υπό τον κ. Βρούτση, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Ν.Παναγιωτόπουλου, της κ. Στρατινάκη και υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου.

Σε κάθε περίπτωση είναι εξαιρετικά δύσκολο να κλείσει το πακέτο μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής, εκτίμησε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, αναφέροντας ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για τα δημοσιονομικά και τα διαρθρωτικά, παραμένουν ωστόσο ανοιχτά τα ζητήματα της χρηματοδότησης του κενού που προκύπτει από την επιμήκυνση, αλλά και της βιωσιμότητας του χρέους.

Το πιθανότερο είναι να πάμε για έκτακτο Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, εκτίμησε το ίδιο στέλεχος.

Από τη Σύνοδο Κορυφής αναμένεται η υιοθέτηση μία θετικής δήλωσης για την Ελλάδα, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές της ΕΕ.

Ειδικότερα, όπως τόνιζαν οι ίδιες πηγές, υπάρχει ευρεία συναίνεση μεταξύ των κρατών – μελών ώστε να συμπεριληφθεί η συγκεκριμένη παράγραφος στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με την οποία θα αναγνωρίζονται οι προσπάθειες που καταβάλει, το τελευταίο διάστημα, η ελληνική κυβέρνηση.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook