Η Πορτογαλία δεν έχει περιθώριο ελιγμών για μονομερείς αποφάσεις και πρέπει να συνεχίσει στο δρόμο της λιτότητας, με γενική αύξηση των φόρων κατά το επόμενο έτος, παραδέχτηκε ο υπουργός Οικονομικών Βίκτορ Γκάσπαρ, παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό του 2013.

Τα σκληρά νέα μέτρα έχουν εξοργίσει τους Πορτογάλους που για άλλη μία φορά τις τελευταίες εβδομάδες βγήκαν στο δρόμο ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης ενώ προετοιμάζουν και νέες κινητοποιήσεις με αποκορύφωμα τη γενική απεργία της 14ης Νοεμβρίου.

«Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2013 είναι δύσκολος για τους Πορτογάλους. Η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης είναι σημαντική», είπε ο υπουργός, επαναλαμβάνοντας επί τους ουσίας όσα είχε πει μερικές ημέρες νωρίτερα κατά την παρουσίαση των μέτρων της επόμενης χρονιάς.

Ο Γκάσπαρ επιβεβαίωσε την αύξηση των φόρων, κάτι που είχε ήδη ανακοινωθεί στις αρχές του Οκτωβρίου και θα επιτευχθεί κυρίως μέσω της μείωσης των φορολογικών κλιμακίων από 8 σε 5, της εισαγωγής ενός πρόσθετου τέλους ύψους 4%, της μείωσης των συντάξεων και των κοινωνικών παροχών.

Όπως διευκρίνισε ο μέσος φορολογικός συντελεστής θα αυξηθεί από το 9,8% στο 13,2% το 2013.

Θα υπάρχει ακόμη και έκτακτη εισφορά του 4% σε όλους τους φορολογούμενους, μειωμένες κλίμακες ειδικότερα για τα μεγάλα εισοδήματα αλλά και περικοπή δαπανών ακόμα και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Ο προϋπολογισμός προβλέπει (υπεραισιόδοξα ίσως) ύφεση 1% το 2013 και ανεργία στο 16,4%.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι «η αμφισβήτηση του προϋπολογισμού θα σήμαινε αμφισβήτηση του προγράμματος βοήθειας» προς την Πορτογαλία, του πακέτου στήριξης των 78 δισεκατομμυρίων ευρώ».

«Θα πρέπει να συνεχίσουμε αυτό το πρόγραμμα ώστε να ανακτήσουμε την οικονομική ανεξαρτησία μας», γιατί σε αντίθετη περίπτωση οι Πορτογάλοι «θα υπόκειντο στην παρατεταμένη εποπτεία των δανειστών», κατέληξε ο υπουργός.

Η αντιπολίτευση από την πλευρά της μιλά για «δημοσιονομική ατομική βόμβα» στην οικονομία.

Η κατάθεση του προϋπολογισμού γίνεται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει αλλαγή στάσης εκ μέρους των Πορτογάλων, οι οποίοι μέχρι σήμερα έδειχναν να έχουν αποδεχτεί τη λιτότητα.

Εδώ και ένα μήνα, έχουν πολλαπλασιαστεί οι διαδηλώσεις και οι απεργίες στη χώρα ενώ και το περασμένο Σάββατο δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν κατά της λιτότητας στην Λισαβόνα και σε άλλες πόλεις. Για τις 14 Νοεμβρίου έχει ήδη από τα συνδικάτα εξαγγελθεί γενική απεργία.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook