Με το βλέμμα και στις επικρίσεις των Ρεπουμπλικανών προ των προεδρικών εκλογών για τον χειρισμό της πυρπόλησης του αμερικανικού προξενείου στη Βεγγάζη, η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον ανέλαβε την «πολιτική ευθύνη» για τα μέτρα ασφαλείας στις διπλωματικές αποστολές υπογραμμίζοντας πως «ο πρόεδρος ή ο αντιπρόεδρος δεν μπορούν να είναι ενήμεροι για συγκεκριμένες αποφάσεις όσον αφορά την ασφάλεια».

Οι Ρεπουμπλικανοί κατηγορούν την αμερικανική κυβέρνηση, αφ\’ ενός, ότι αγνόησε τις εκκλήσεις διπλωματικών υπαλλήλων στη Λιβύη να ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας στις εκεί διπλωματικές αποστολές.

Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικανοί κατηγορούν αφ\’ ετέρου την κυβέρνηση και ότι «βιάστηκε» να αποδώσει τα περιστατικά στη Βεγγάζη σε αυθόρμητη επίθεση διαδηλωτών, αλλά άλλαξε στάση μετά από μερικές ημέρες και αναγνώρισε πως επρόκειτο για οργανωμένη επίθεση ακραίων.

Μιλώντας στο CNN, η Χίλαρι Κλίντον υπογράμμισε: «Αναλαμβάνω την ευθύνη, είμαι επικεφαλής για τους 60.000 υπαλλήλους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε 275 σημεία ανά την υφήλιο».

«Ο πρόεδρος ή ο αντιπρόεδρος δεν θα είχαν γνώση συγκεκριμένων αποφάσεων που λαμβάνουν αξιωματούχοι για θέματα ασφάλειας» τόνισε στο κανάλι μιλώντας από τη Λίμα του Περού. Ανάλογα σχόλια έκανε η Κλίντον και σε αρκετές εμφανίσεις της τη Δευτέρα.

Σε εξέλιξη βρίσκονται αυτόν τον καιρό τρεις διαφορετικές έρευνες για τη διαχείριση του περιστατικού στη Βεγγάζη -όπου και πέθανε ο Αμερικανός πρέσβης και άλλοι τρεις διπλωματικοί υπάλληλοι- και την προετοιμασία της αμερικανικής αποστολής: Έρευνα του FBI για τους τέσσερις θανάτους, ανεξάρτητη έρευνα από επιτροπή που όρισε η Κλίντον και οι ακροάσεις της επιτροπής του Κογκρέσου.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook