Στην αποκάλυψη ότι η Γερμανία θα παρουσιάσει στη Συνοδό Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών την Πέμπτη ένα σχέδιο τριών σημείων για τη ζώνη του ευρώ προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η χώρα του θα προτείνει να συζητηθεί το ενδεχόμενο αλλαγής της Ευρωπαϊκής Συνθήκης ώστε να καταστεί μεγαλύτερη η δημοσιονομική πειθαρχεία. Αυτό θα επιδιωχθεί με τη θέσπιση «Επίτροπου Νομίσματος» που θα έχει τη δυνατότητα να απορρίπτει εθνικούς προϋπολογισμούς.

Σύμφωνα με το Spiegel o Σόιμπλε θεωρεί πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να κάνουν ένα βήμα προς τη δημοσιονομική ένωση, που να πηγαίνει πέρα από τις παρούσες προτάσεις.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τάσσεται υπέρ ενός υπερ- Επιτρόπου για την οικονομία ο οποίος θα μπορεί να παίρνει αποφάσεις μόνος του, και δεν θα χρειάζεται να λάβει τη συγκατάθεση των άλλων Επιτρόπων.

Σύμφωνα με τον Σόιμπλε οι κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν προσφυγή κατά των προϋπολογισμών των κρατών μελών.

Ακόμη, ζητά να αλλάξει ο τρόπος ψηφοφορίας στο Ευρωκοινοβούλιο και να καταστεί πιο ευέλικτος, ώστε να μην χρειάζεται για θέματα της ζώνης του ευρώ να ψηφίζουν εκπρόσωποι και των 27 κρατών μελών της ΕΕ.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook