Υπογράφηκε σήμερα η ανάθεση του έργου της ανάπλασης του Τζαμιού Ιεράπετρας, από τον Δήμαρχο Ιεράπετρας κ. Σήφη Αναστασάκη. Το έργο έχει προϋπολογισμό 200.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Στα πλαίσια του έργου προβλέπεται να γίνουν εργασίες συντήρησης και ανάδειξης του Μουσουλμανικού Τεμένους που βρίσκεται στην συνοικία Κάτω Μερά Ιεράπετρας στην αντικατάσταση της τετράριχτης στέγης του Τεμένους (που είναι κατασκευασμένη με ξύλινα ζευκτά και έχει επικεραμωθεί με κεραμίδια γαλλικού τύπου ) και σε εργασίες συντήρησης του εσωτερικού χώρου αλλά και του εξωτερικού χώρου του Τζαμιού.

Επιπλέον έχει προβλεφθεί εκ νέου ηλεκτρολογική εγκατάσταση, ο εξωτερικός φωτισμός με προβολείς ενδοδαπέδιους για την ανάδειξη του μνημείου αλλά και η εγκατάσταση σύγχρονου συστήματος ψύξης – θέρμανσης ενεργειακής κλάσης Α+. Πιο αναλυτικά το έργο με τίτλο
«αντικατάσταση στέγης και διαμόρφωση εσωτερικού χώρου στο μουσουλμανικό τζαμί», προβλέπεται να έχει τις παρακάτω παρεμβάσεις:

Για την στέγη:

Θα κατασκευασθεί στην αρχική στάθμη, και με το ίδιο ύψος του παλιού κορφιά με ξύλο καστανιάς δουλεμένο με παραδοσιακό τρόπο.

Πάνω από τα ζευκτά θα γίνει το σανίδωμα και θα διαστρωθεί από πάνω με ειδική μεμβράνη που θα προστατεύει την στέγη από την υγρασία.

Τα όμβρια νερά θα συγκεντρώνονται περιμετρικά της στέγης και θα οδηγούνται στις υδρορροές. Πάνω από την στέγη προβλέπεται να μπουν νέα κεραμίδια γαλλικού τύπου, και με χρήση τσιμεντοκονίας με τσιμέντο λευκού χρώματος και προσθήκη χρώματος ώστε ,το τελικό χρώμα του κονιάματος, να είναι ίδιο με εκείνο των κεραμιδιών.

Για τα επιχρίσματα των τοίχων προβλέπεται να γίνει καθαίρεση των υφισταμένων και εκ νέου σοβάντισμα από έτοιμο ειδικό κονίαμα σε τρεις στρώσεις κατάλληλης σύνθεσης για αποκαταστάσεις και συντηρήσεις μνημείων.

Στο τελικό φινίρισμα θα προστεθεί χρώμα επιτυγχάνοντας το επιθυμητό αισθητικό αποτέλεσμα για το μνημειακό χαρακτήρα του έργου.

Για τα κουφώματα προβλέπεται να γίνουν Βερνικοχρωματισμοί της επιφάνειας των κουφωμάτων με όλες τις απαιτούμενες προ-εργασίες όπως απόξεση αστάρωμα, ξερόζιασμα, σπατουλάρισμα, ψιλοστοκάρισμα κλπ

Επίσης προβλέπεται επιμελής καθαρισμός και αντιδιαβρωτική προστασία του περιθυρώματος των λαμπάδων στα παράθυρα και κατά τόπους στο δάπεδο

Τέλος, προβλέπεται να γίνει καινούργια εσωτερική ηλεκτρολογική εγκατάσταση χωνευτή. Ο φωτισμός του χώρου εσωτερικά θα γίνει με επιτοίχια φωτιστικά κατασκευασμένα από σφυρήλατο σίδερο και φυσητό γυαλί χρώματος ώχρας.

Προβλέπεται να γίνει εξωτερικός φωτισμός του Τζαμιού με χωνευτούς σε φρεάτια προβολείς στον αύλειο χώρο που σκοπό θα έχουν τον φωτισμό και την ανάδειξη του χώρου.

Τέλος θα γίνει προμήθεια και εγκατάσταση δύο κλιματιστικών τύπου ντουλάπας ψύξης – θέρμανσης με ψυκτική ισχύ 14kW το κάθε ένα, ενεργειακής κλάσης Α+.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook