Ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταψηφίσει η ΔΗΜΑΡ την κύρωση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου που καταργεί το ελάχιστο ποσοστό του Δημοσίου σε σειρά ΔΕΚΟ άφησε στη Βουλή η Ασημίνα Ξηροτύρη.

Κατά τη συζήτηση της κύρωσης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η κ. Ξηροτύρη ανέφερε ότι η ΔΗΜΑΡ είναι πολύ δύσκολο να δεχτεί την πρόταση για κατάργηση του ποσοστού του Δημοσίου Οργανισμού «ακόμη και αν έχουμε την διαβεβαίωση του Υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ότι οι ιδιωτικοποιήσεις δεν θα γίνουν με άκριτο τρόπο», καθώς θεωρεί ότι είναι πρόταση που αφαιρεί προστιθέμενη αξία από τους οργανισμούς όπως είπε.

Νωρίτερα, κατόπιν σχετικού αιτήματος του υπουργού Οικονομικών, η επιτροπή αποφάσισε ότι η πράξη νομοθετικού περιεχομένου θα κυρωθεί από τη Βουλή με τη διαδικασία του επείγοντος, προκαλώντας τις αντιδράσεις όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Πρόκειται για την πράξη νομοθετικού περιεχομένου με τίτλο «Κατάργηση ελάχιστου ποσοστού Ελληνικού Δημοσίου σε ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ελευσίνας, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου, Καβάλας, Κέρκυρας, Λαυρίου, Πατρών και Ραφήνας, καθώς και κατάργηση του άρθρου 11 του ν. 3631/2008 (Α΄6)» και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις» και όπως δήλωσε στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο Γιάννης Στουρνάρας, η κυβέρνηση αιτείται να ακολουθηθεί στη συζήτηση η διαδικασίας του επείγοντος γιατί περιλαμβάνονται κατεπείγουσες ρυθμίσεις.

Κατά της «συρρίκνωσης» της διαδικασίας τάχθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι επιχειρεί «να συρρικνωθούν οι διαδικασίες μέχρις εξαφανίσεως.

«Έχετε συρρικνώσει τη δημοκρατία και τις δημοκρατικές λειτουργίες μέχρις καταργήσεως. Έχετε κάνει κανόνα τις κατεπείγουσες διαδικασίες. Δεν δεχόμαστε, είναι απαράδεκτο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λαφαζάνης, προσθέτοντας ότι επί της ουσίας η επίμαχη νομοθετική πρωτοβουλία κυβέρνησης αφορά στη «μεγαλύτερη μεταφορά πλούτου από το δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα με όρους ξεπουλήματος».

Από την πλευρά των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο Κώστας Μαρκόπουλος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί «να τα περάσει όλα μέσα από χαραμάδες» και σημείωσε ότι ο τρόπος με τον οποίο νομοθετεί «δείχνει ότι βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση με δική της ευθύνη και δική της αδυναμία».

Τη διενέργεια ουσιαστικής συζήτησης ζήτησε η Ασημίνα Ξηροτύρη από τη ΔΗΜΑΡ χωρίς να εστιάσει ιδιαίτερα στη διαδικασία του επείγοντος, σημειώνοντας ότι «η συζήτηση πρέπει να είναι ουσιαστική και όχι βιαστική, και να ακούσουμε και τους φορείς».

Τη διαφωνία του με τη διαδικασία του επείγοντος, δήλωσε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, εκτιμώντας ότι η σύντμηση του χρόνου δεν δικαιολογείται και είτε η κυβέρνηση επείγεται για κάποια τροπολογία που περιλαμβάνεται στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου είτε προτίθεται να φέρει νέες τροπολογίες που έχουν να κάνουν με τα προαπαιτούμενα της τρόικας.skai.gr