Στο πλαίσιο της δράσης που διοργάνωσε με αφορμή την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας στις 10/10/2012, η Δ/νση Προγραμματισμού – Ψυχική Υγεία- της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, σε συνεργασία με το Ψυχιατρικό Τμήμα του Βενιζέλειου Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου και τους Συλλόγους «ΚΡΙΚΟΣ» και «ΥΠΕΡΒΑΣΗ», στα γραφεία της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης πραγματοποιήθηκαν δωρεάν ψυχομετρικές αξιολογήσεις για την κατάθλιψη σε πενήντα (50) συνολικά πολίτες που προσήλθαν, εκδηλώνοντας σχετικό ενδιαφέρον.

Εκτός από την έντυπη ψυχομετρική αξιολόγηση, σε κάθε προσερχόμενο πολίτη έγινε συνέντευξη διερεύνησης με την επιστημονική επιμέλεια των ψυχιάτρων κ.κ. Χουρδάκη Ευγενίας και Μηλιώτη Θεόδωρου, καθώς και των ψυχολόγων κ.κ. Κοψαχείλη Ισμήνης, Αλατζόγλου Μαρίας και Χρυσουλάκη Άννας και ανάλογα την περίπτωση παραπέμφθηκαν σε ψυχολόγο ή ψυχίατρο του νοσοκομείου.

Δεδομένου του μεγάλου ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε από πολίτες, η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης προγραμματίζει τη συνέχιση σχετικών δράσεων που αφορούν και στην ψυχική υγεία.

Θερίζει η κατάθλιψη στη Κρήτη

Τα οικονομικά προβλήματα, η μείωση του εισοδήματος, η οικονομική ανέχεια – εξαθλίωση και η απώλεια εργασίας είναι ουσιαστικά τα αίτια για την έξαρση της κατάθλιψης αλλά και άλλων ψυχικών παθήσεων σε ολόκληρη την Κρήτη αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα.

Όπως είχε σημειώσει στο Flashnews.gr ο Διευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου κ. Αντώνης Λιοδάκης , η οικονομική κρίση συμβάλει και διαμορφώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό όλη αυτή την κατάσταση των ανθρώπων , οι οποίοι ζουν τα τελευταία χρόνια κυρίως μια οργισμένη θλίψη.

Δηλαδή οι άνθρωποι νοιώθουν και θυμό και οργή και απόγνωση.

Αυτό το μάγμα επισημαίνει ο Διευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου είναι σε εκρηκτικές διαστάσεις σε επίπεδο κοινωνίας.

Η μίξη της οργής με τη θλίψη έχει δύο τρόπους για να εκφραστεί σημειώνει ο γιατρός του κέντρου: \”είτε να γυρίσει προς την αυτοκτονικότητα, όπως παρατηρούμε πως συμβαίνει το τελευταίο διάστημα και δεν εννοούμε μόνο το ότι ο κόσμος θα πέφτει από τα μπαλκόνια. Υπάρχει και η μεγάλη παθητικότητα, η αδράνεια, ο μαρασμός και ο χαμηλός ψυχισμός που διαμορφώνουν αυτό το σκηνικό της αυτοκτονικότητας.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μέχρι το 2020 η κατάθλιψη θα είναι η δεύτερη σημαντική αιτία ανικανότητας για εργασία και μέχρι το 2030 η πρώτη, εάν δε ληφθούν δραστικά μέτρα για την αντιμετώπισή της.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook