Ογδόντα εμπορικές επιχειρήσεις έχουν κλείσει σε σύνολο 1070 από την αρχή του 2011 στα Χανιά, ενώ για πρώτη φορά τα τελευταία 10 χρόνια οι επιχειρήσεις που ανοίγουν είναι λιγότερες από αυτές που κλείνουν.

Επί παραδείγματι:
Το 2007 είχαν ανοίξει περί τις 600 επιχειρήσεις, ενώ φέτος μόνο 180.

Τα στοιχεία είναι συντριπτικά και δείχνουν καθεύδουσα πορεία της αγοράς των Χανίων, ενώ προκαλούν πονοκέφαλο στον Εμπορικό Σύλλογο. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τα Χανιά είναι μεταξύ των πρωταθλητών στην Ελλάδα στις ακάλυπτες επιταγές.

Το 2008 είχαμε κάθε μήνα 1.000.000 ακάλυπτες επιταγές, ενώ το 2010 αυξήθηκαν κατά κόρον στα 5.500.000 ευρώ το μήνα και επιπλέον οι επιταγές έχουν \”εξαφανιστεί από την πιάτσα\”.

Το ιλιγγιώδες ποσό για μια επαρχιακή πόλη υπερβαίνει κατά πολύ το μέσο όρο της χώρας.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης Γ.Μαργαρώνης δήλωσε με σκεπτικισμό στο Flashnews.gr οτι \”τα στοιχεία είναι ανυσηχητικά και μας δείχνουν οτι η τάση για επιχειρηματικότητα έχει μειωθεί πάρα πολύ.

Η πτώση της τάσης οφείλεται πλ\’εον στις Τράπεζες που δεν δίνουν δάνεια για να γίνουν επενδύσεις, ενώ πολλές επιχειρήσεις είχαν ανοίξει στο παρελθόν με το ΕΦΑΠΑΞ που έπαιρναν οι γονείς ή πουλώντας ένα αγροτεμάχιο.

Ο δείκτης είναι αρνητικός για πρώτη φορά το 2010 και περίπου το 50% των επιχειρηματιών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δυσκολεύονται να πληρώσουν τις βασικές τους υποχρεώσεις\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook