Νέο γύρο επίθεσης πραγματοποιούν οι δυτικές δυνάμεις που προσπαθούν να επιβάλουν τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη. Εξαπέλυσαν επίθεση με 20 πυραύλους Τόμαχοκ εναντίον αντιαεροπορικών συστοιχιών και άλλων στόχων, όπως ανέφερε ένας εκπρόσωπος της Διοίκησης Αφρικής του αμερικανικού στρατού, τονίζοντας πως ότι οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από αμερικανικά και βρετανικά πλοία και υποβρύχια.

Η Τρίπολη σείεται από τις εκρηξεις και τα πυρά από αντιαεροπορικές συστοιχίες. Αρχικά δύο εκρήξεις συγκλόνισαν την πόλη και αμέσως μετά άρχισαν να βάλουν τα αντιαεροπορικά. Στη συνέχεια ακούστηκαν πολλές ισχυρές εκρήξεις και επί περίπου δέκα λεπτά ο ουρανός φωτιζόταν από λάμψεις, ιδίως πάνω από την περιοχή όπου βρίσκεται η κατοικία του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, σε κοντινή απόσταση από το ξενοδοχείο των δημοσιογράφων.

Ο επικεφαλής μιας ταξιαρχίας του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι σκοτώθηκε κοντά στην Τρίπολη, μετέδωσε, το βράδυ της Τρίτης, το αραβικό τηλεοπτικό κανάλι Αλ Τζαζίρα. Το κανάλι ανέφερε ότι ο διοικητής ονομαζόταν Χουσέιν Ελ Ουαρφάλι, αλλά δεν διευκρίνισε τις συνθήκες του θανάτου του.

Η Τουρκία απεδέχθη να εκπροσωπεί τα διπλωματικά συμφέροντα των ΗΠΑ στη Λιβύη, μετά από αίτημα της Ουάσινγκτον η οποία έκλεισε την πρεσβεία της στην Τρίπολη από τον περασμένο μήνα, ανακοινώθηκε από εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρμεντ. «Η Τουρκία απεδέχθη να είναι η δύναμη που θα προστατεύει τα συμφέροντά μας στη Λιβύη» ανέφερε ο Μαρκ Τόνερ μιλώντας στον Τύπο, κάνοντας αναφορά στο ρόλο που θα διαδραματίζει η Αγκυρα στη Λιβύη.


Συνάντηση ΟΗΕ με τους αντικαθεστωτικούς της Λιβύης

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη Ιορδανός Άμπντελ Ίλαχ Χατίμπ είχε στο Τομπρούκ, στην ανατολική Λιβύη, μια πρώτη συνάντηση με την ηγεσία των αντικαθεστωτικών δυνάμεων της χώρας, αναφέρει ο ΟΗΕ σε σημερινή ανακοίνωσή του. Ο Χατίμπ, ο οποίος συναντήθηκε κυρίως με τον πρόεδρο του προσωρινού μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης, τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης της Λιβύης Μουστάφα Άμπντελ Τζαλίλ, «άκουσε τις απόψεις και τις θέσεις» των συνομιλητών του, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Οι εκπρόσωποι της λιβυκής εξέγερσης «περιέγραψαν τις διάφορες πτυχές της κατάστασης και επεσήμαναν τα βάσανα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πολλές πόλεις» της χώρας, προστίθεται στην ανακοίνωση. Οι αντικαθεστωτικοί «επανέλαβαν το αίτημά τους για την άρση της πολιορκίας που έχουν επιβάλλει οι λιβυκές κυβερνητικές δυνάμεις σε αυτές τις πόλεις και για μια άμεση κατάπαυση του πυρός εκεί».

\"\"Η Λιβύη κατηγορεί τους συμμάχους ότι δεν προστατεύει τους πολίτες

Οι δυτικές δυνάμεις έχουν περισσότερο ενδιαφέρον να βοηθήσουν τους εξεγερμένους να προωθούνται παρά να προστατέψουν τους πολίτες και έχουν καταστήσει σαφές ότι προτίθενται να δολοφονήσουν τον Μουάμαρ Καντάφι, δήλωσε σήμερα ο Λιβυος υφυπουργός Εξωτερικών.

«Αυτό είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε τώρα, οι συμμαχικές δυνάμεις αποτελούν μέρος του πολέμου κατά της νόμιμης κυβέρνησης» ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Χάλεντ Κάιμ μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς και πρόσθεσε ότι οι συμμαχικές δυνάμεις έχουν χκτυπήσει και στρατιώτες μέσα σε στρατόπεδα.

Ο κ. Κάιμ πρόσθεσε ότι είναι πλέον σαφές από την επίθεση που προκάλεσε ζημιές στο κτίριο όπου βρίσκεται το στρατηγείο του Καντάφι ότι οι δυτικές δυνάμεις επιθυμούν να δολοφονήσουν τον Λίβυο ηγέτη.

Όλες οι πλευρές θα πρέπει να ανακοινώσουν κατάπαυση του πυρός με στόχο τη σταθερότητα στη Λιβύη, πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι η λιβυκή κυβέρνηση προσβλέπει σε διάφορες φυλές που έχουν μεγάλη επιρροή να βοηθήσουν να αρχίσει διάλογος με τους εξεγερμένους.

\"\"ΗΠΑ: Το ΝΑΤΟ θα έχει ρόλο- κλειδί στις επιχειρήσεις

Το ΝΑΤΟ πρέπει να έχει ένα ρόλο- κλειδί στην επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στην Λιβύη, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος σήμερα, μετά από συνομιλίες που είχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα με τους ομολόγους του από την Γαλλία και την Βρετανία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους επί του προεδρικού αεροσκάφους, ο Μπεν Ρόουντς, ένας σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας, δήλωσε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

«Αυτό που λέμε τώρα είναι ότι το ΝΑΤΟ θα έχει ένα ρόλο- κλειδί να παίξει εδώ», πρόσθεσε ο Αμερικανός σύμβουλος.

Πιθανές γαλλικές επιχειρήσεις και πέρα από τη Βεγγάζη

Η Γαλλία θα μπορούσε να επεκτείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στην Λιβύη και πέρα από την περιοχή της Βεγγάζης από αύριο Τετάρτη, σύμφωνα με σημερινή δήλωση εκπροσώπου των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων.

Εν μέσω πληροφοριών για διαφορές ανάμεσα στους συμμάχους, ο εκπρόσωπος ανέφερε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Γαλλίας είχε ενημερώσει τους συμμάχους της για όλες τις επιχειρήσεις της πριν από την έναρξη των αεροπορικών επιδρομών στην Λιβύη την Κυριακή.

\"\"Με το νατοϊκό ναυτικό το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη

Οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ αποφάσισαν σήμερα να εμπιστευτούν στο πολεμικό τους ναυτικό την αποστολή του επιβολής του εμπάργκο όπλων με προορισμό της Λιβύη, το οποίο έχει αποφασίσει ο ΟΗΕ, όπως δήλωσε ένας διπλωμάτης.

Οι πρεσβευτές των 28 χωρών του ΝΑΤΟ «συμφώνησαν να επιβάλλουν εμπάργκο στα όπλα που θα προωθηθούν μέσω θαλάσσης» προς τη Λιβύη, πρόσθεσε ο διπλωμάτης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Τερματισμός των επιχειρήσεων μόνο με κατάπαυση του πυρός από Καντάφι

Η δυτική συμμαχία που επιβάλλει τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη σύμφωνα με την απόφαση του ΟΗΕ δεν θα σταματήσει τη στρατιωτική δράση μέχρι να υπάρξει ολοκληρωτική κατάπαυση πυρός και να σταματήσουν οι επιθέσεις εναντίον αμάχων, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ.

Ο Χέιγκ επεσήμανε ότι δεν μπορεί να πει για πόσο διάστημα η Βρετανία θα παίρνει μέρος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη. «Θεωρούμε ότι είμαστε στα αρχικά στάδια». «Δεν πιστεύω ότι μπορεί να καθοριστεί διορία ή χρονοδιάγραμμα», πρόσθεσε.

«Πρέπει να το κάνουμε για όσο διάστημα είναι απαραίτητο και αυτό θα εξαρτηθεί φυσικά από τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσει ο λαός τη Λιβύης, από τη στάση του καθεστώτος του Καντάφι. Θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες», υπογράμμισε ο Χέιγκ.

\"\"Ο Βρετανός υπουργός επεσήμανε άλλωστε: «Δεν θα επιλέξουμε εμείς την κυβέρνηση της Λιβύης. Εναπόκειται στο λιβυκό λαό».

Ο Χέιγκ πρόσθεσε εξάλλου ότι η ξαφνική αύξηση των αιτημάτων για δημοκρατία στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και σε άλλα μέρη του κόσμου θα οδηγήσει σε «μία ιστορική αλλαγή τεράστιας σημασίας».

«Βρισκόμαστε μόλις στα αρχικά στάδια αυτού που συμβαίνει στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Ήδη αναμένεται να ξεπεράσει την οικονομική κρίση του 2008 και (τις τρομοκρατικές επιθέσεις) της 11ης Σεπτεμβρίου και είναι πιθανό να φέρει ένα επίπεδο αλλαγής σε όλες τις χώρες του κόσμου», πρόσθεσε ο Χέιγκ.

Τα «βαρυσήμαντα γεγονότα» που σημειώνονται αυτή τη στιγμή θα εξαπλωθούν και δεν θα σταματήσουν στον αραβικό κόσμο, επεσήμανε ο Βρετανός υπουργός. Προειδοποίησε εξάλλου τους ηγέτες που «εμποδίζουν τις θεμιτές προσδοκίες των λαών τους», αψηφούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και προχωρούν σε βασανιστήρια να «λάβουν υπόψη τους» τις ταραχές που σημειώνονται.

Γαλλία: Νατοϊκή υποστήριξη μόνο με μείωση της συμμετοχής των ΗΠΑ

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι το ΝΑΤΟ θα υποστηρίξει τη στρατιωτική επέμβαση της δυτικής συμμαχίας στη Λιβύη όταν οι ΗΠΑ μειώσουν τη συμμετοχή τους σε αυτήν.

Η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Κριστίν Φαζ μιλώντας στους δημοσιογράφους πρόσθεσε εξάλλου ότι στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που είναι προγραμματισμένο για την Πέμπτη, θα συζητηθεί το αίτημα της Ρωσίας για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη.

«Αυτό θα συζητηθεί στο συμβούλιο ασφαλείας την Πέμπτη. Υποθέτω ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών ή ο εκπρόσωπός του θα αναφερθούν στο ζήτημα», επεσήμανε η Φαζ.

\"\"

Ο Καναδάς δεν βομβάρδισε φοβούμενος παράπλευρες απώλειες

Καναδικά στρατιωτικά αεροσκάφη μετείχαν σήμερα στις αποστολές κατά χερσαίων στόχων στη Λιβύη, όμως δεν έριξαν βόμβες καθώς εκφράστηκαν ανησυχίες ότι μπορεί να προκαλούσαν θύματα μεταξύ των αμάχων.

Ο υποπτέραρχος Τομ Λόσον, ο υπαρχηγός της Καναδικής Αεροπορίας, είπε ότι δύο καναδικά αεροσκάφη CF18 είχαν αναλάβει να επιτεθούν σε ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο, μαζί με άλλα αεροπλάνα των συμμαχικών δυνάμεων.

«Φτάνοντας στην περιοχή του στόχου, το πλήρωμα αντελήφθη ότι υπήρχε μεγάλος κίνδυνος» για παράπλευρες απώλειες, είπε. Για το λόγο αυτό, επέστρεψαν στη βάση τους χωρίς να ολοκληρώσουν την αποστολή.

Αυτή ήταν η δεύτερη αποστολή των καναδικών αεροσκαφών στη Λιβύη, αλλά η πρώτη που τους ζητήθηκε να πλήξουν συγκεκριμένο στόχο.

ΑΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook