Πάνω από 5.000 Θεσσαλονικείς επισκέφθηκαν το Σαββατοκύριακο την έκθεση Κρητικών προϊόντων στην πλατεία Αριστοτέλους όπου χρόνια τώρα δεσπόζει ο ανδριάντας του Εθνάρχη Ελευθερίου Βενιζέλου υπενθυμίζοντας τις στενές σχέσεις της Μακεδονίας με την Κρήτη.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ιδίων των παραγωγών από τα Χανιά, ο τζίρος ξεπέρασε τα 200.000 ευρώ. Ωστόσο παράγοντες της αγοράς της Θεσσαλονίκης εκτιμούν ότι συνολικά ο τζίρος έφτασε κοντά στις 300.000 ευρώ.

Ιδιαίτερα ικανοποιημένοι δήλωσαν όλοι σχεδόν οι παραγωγοί που συμμετείχαν στην έκθεση και δεν παρέλειπαν να τονίσουν τη σημασία της πρωτοβουλίας του δημάρχου Χανίων, Μανώλη Σκουλάκη. Στις πρώτες προτιμήσεις των κατοίκων της Θεσσαλονίκης ήταν το κρητικό λάδι, οι γραβιέρες, το μέλι, το ρακόμελο, τα ξεροτήγανα και τα βότανα.

Κύριος εκφραστής των ευχαριστιών των Χανιωτών προς τους Θεσσαλονικείς και τους Μακεδόνες, γενικότερα, ήταν ο Μάρκος Παναγιωτάκης, ο οποίος μας μίλησε για την αποφασιστικότητα του δημάρχου Χανίων για την προώθηση των κρητικών προϊόντων στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα με δράσεις όλο το χρόνο. Ταυτόχρονα εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την ανταπόκριση των Θεσσαλονικέων και την εμπιστοσύνη που έδειξαν στα προϊόντα της Κρήτης.

Εμπνεόμενος μάλιστα από την ανταπόκριση των Θεσσαλονικέων, τον ανδριάντα του Ελευθερίου Βενιζέλου και την πρωτοβουλία του δημάρχου Χανίων, Μανώλη Σκουλάκη, αυτοσχεδίασε και μαζί με τα υπέροχα προϊόντα του μας «σέρβιρε» και μια αυθεντική κρητική μαντινάδα…

«Μια μαντινάδα θα αφιερώσω
στους δυο μεγαλους Χανιώτες άντρες
που εγέννησε ο Νομός Χανίων.
Αφιερώνεται στον μεγάλο Εθνάρχη Βενιζέλο
και στον νεότερο Βενιζέλο,
τον Δήμαρχο Χανίων,
τον Μανώλη τον Σκουλάκη:

Πού θα σου βρω αρσενικό
Κρήτη να ζευγαρώσεις
Ετέτοιους άντρες να γεννάς
Τον κόσμο να γιομόσεις».
Αλέκος Παπαδόπουλος / TRAVEL magazine Θεσσαλονίκης