H Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης και η Μηνιαία Εφημερίδα «Πυξίδα της Πόλης»,  σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων τον Δήμου Χανίων, την ΚΕΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ, την Εφημερίδας «Χανιώτικα Νέα», Την Λέσχη Φωτογραφίας και Κινηματογράφου Χανίων

Και την υποστήριξη
Της Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Νομού Χανίων
Του Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων
Του Μουσείο Τυπογραφίας των Χανιώτικων Νέων
Της Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος
Του Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Πειραιώς
Του Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Της Equvus Production

οργανώνει τον κύκλο εκδηλώσεων με τίτλο

«Εικόνες από Επαγγέλματα και Δραστηριότητες που Χάνονται ΙΙ».

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν από τα Χανιά, στο Μεγάλο Αρσενάλι Ενετικό Λιμάνι Χανίων την Κυριακή 21 Οκτωβρίου έως Κυριακή 04 Νοεμβρίου 2012

Εγκαίνια Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012, ώρα 19:00. με στόχο να κάνουν στάση σε διάφορα μέρη καταρχήν της Κρήτης και στην συνέχεια στην υπόλοιπη Χώρα.

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν μια μεγάλη έκθεση φωτογραφίας (140 φωτογραφίες) καθώς και ένα πλούσιο κινηματογραφικό αφιέρωμα στον κόσμο των επαγγελμάτων. Η δουλειά 53 φωτογράφων απ΄ όλη την Ελλάδα που συμμετείχαν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό της Πολιτιστικής Εταιρείας Κρήτης, υλικό από το αρχείο της εφημερίδας Χανιώτικα Νέα, υλικό από το αρχείο του φωτογράφου Φάνη Μανουσάκη και από το αρχείο του Ιωάννη Παπαδάκη και οι καταγραφές 17 σκηνοθετών συναντιούνται με φόντο τα επαγγέλματα στο χρόνο…

Μια σειρά από παράλληλες εκδηλώσεις και βιωματικές δράσεις επιδιώκουν να ενεργοποιήσουν το θυμικό αλλά και να συμβάλουν στον προβληματισμό γύρω από την μετάβαση στο σύγχρονο επαγγελματικό τοπίο. Ένα καθημερινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε συνεργασία με επαγγελματίες αλλά και με ερευνητές – μελετητές του θέματος θα λειτουργήσει με στόχο τη μεταφορά σε μαθητές στοιχείων από ένα κόσμο που φθίνει.

Στο πέρασμα του χρόνου μια σειρά από επαγγελματίες εγκαταλείπουν δραστηριότητες κουβαλώντας μαζί τους τις ιστορίες τόσο του επαγγέλματος όσο και της ζωής. Η καταγραφή αυτής της διαδρομής επιδιώκεται μέσα από αυτήν την έκθεση και τις παράλληλες εκδηλώσεις της. Στόχος, πέραν της καταγραφής, η ανάπτυξη μιας προβληματικής γύρω από την δυνατότητα αναπτυξιακής προοπτικής κάποιων από τα παραδοσιακά επαγγέλματα στο νέο επαγγελματικό τοπίο.

Επίσης κατά την διάρκεια των δυο εβδομάδων έχουν προγραμματιστεί οι παράλληλες εκδηλώσεις

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012, ώρα 19:00, Μεγάλο Αρσενάλι
Δουλειές με Φούντες

Παρουσίαση του βιβλίου «Δουλειές Φούντες» της ιστορικού κινηματογράφου και Δρ.Κινηματογραφικών Σπουδών του ΑΠΘ Αγγελικής Μυλωνάκη για την ιστορία της επιχειρηματικότητας στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο. Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Μανώλης Μπουζάκης και η συγγραφέας. Η παρουσίαση πλαισιώνεται από την προβολή μιας ταινίας 28΄που συνοδεύει την έκδοση και δίνει ανάγλυφα με αποσπάσματα από τον ελληνικό κινηματογράφο τις «Δουλειές με Φούντες».

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012, ώρα 19:00 , Μεγάλο Αρσενάλι

Ο κύκλος της κλωστής

Αφήγηση παραμυθιών, μουσικές και τραγούδια που διαπραγματεύονται την τέχνη της ύφανσης.Από την πρώτη ύλη στην κλωστή και από την κλωστή στο πανί, οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν και θα βιώσουν το συναρπαστικό ταξίδι μιας κλωστής. με την Μαρία Τσουκνάκη, αφηγήτρια-εικαστικό και τον Άλκη Πασχαλίδη, μουσικό, εμψυχωτή

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012, ώρα 18:00, Μουσείο Τυπογραφίας

«Αφηγήσεις από το χθες»

Παράλληλη εκδήλωση που διοργανώνει το μουσείο τυπογραφίας της εφημερίδας \”Χανιώτικα νέα\”. Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από τις εικόνες των παλιών επαγγελμάτων, στις αναμνήσεις τους και τη σχέση που είχαν αναπτύξει με το αντικείμενο της δουλειάς τους.
Εστιάζοντας στην παραδοσιακή τυπογραφία και βιβλιοδεσία, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια και επιδείξεις.
Το ταξίδι στο χρόνο θα ολοκληρωθεί με την προβολή της μικρού μήκους ταινίας του Ανδρέα Σιαδήμα \”Κινητά στοιχεία\”.

Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012, ώρα 10:00 ,Μεγάλο Αρσενάλι

«Ο ρόλος των παραδοσιακών επαγγελμάτων στο νέο τοπίο»

Ημερίδα για την εμπειρία και την χρησιμότητας της καταγραφής αλλά και την ανίχνευση με την συνδρομή τοπικών φορέων, αρχών, επιστημόνων αλλά και επαγγελματιών των προοπτικών των επαγγελμάτων στο σημερινό τοπίο.

Επαγγέλματα και Επαγγελματίες στον Κινηματογραφικό Φακό

Καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης θα προβάλλεται ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα στον κόσμο των επαγγελμάτων. Για δεκατέσσερις ημέρες καθημερινά 7 – 8 το απόγευμα 24 ταινίες καταγραφής δίνουν την εικόνα όπως καταγράφεται από 17 σκηνοθέτες σε διαφορετικό βάθος χρόνου.

Οι Επαγγελματίες πάνε σχολείο…

Φωτογραφίες, ταινίες , εργαλεία, ορολογίες, φράσεις και εκφράσεις που φθίνουν όντας συνδεμένες με ένα επάγγελμα. Ένας ακόμα πλούτος που χάνεται…

Ένα καθημερινό πρωινό ραντεβού σε συνεργασία με επαγγελματίες αλλά κα ερευνητές – μελετητές του θέματος με στόχο τη μεταφορά σε μαθητές στοιχείων από ένα κόσμο που φθίνει.

Τα σχολεία θα έχουν την δυνατότητα καθημερινά, κατόπιν σχετικής συνεννόησης, να επισκεφτούν την έκθεση να συμμετέχουν σ΄ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα και τέλος να έρθουν σε επαφή με τον χώρο των παραδοσιακών επαγγελμάτων είτε συμμετέχοντας σε κάποια δράση αναβίωσης, είτε συναντώντας και μιλώντας με κάποιον επαγγελματία.

Η ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΤΟΠΙΝ ΣΧΕΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ
Για δηλώσεις συμμετοχής, οι διευθυντές των σχολείων θα πρέπει να επικοινωνήσουν στο τηλ. 2821034212.

Η ΕΚΘΕΣΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ 9-2 ΤΟ ΠΡΩΙ ΚΑΙ 6-9 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις και τις δραστηριότητες είναι ελεύθερη

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook