Τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι ηγέτες λαμβάνουν θέσεις για τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, νέα μελέτη γερμανικού think tank έρχεται να προειδοποιήσει ότι ενδεχόμενη έξοδος Ελλάδας, Ισπανίας, Πορτογαλίας και Ιταλίας από τη ζώνη του ευρώ θα κόστιζε 17 τρισ. ευρώ και θα βύθιζε την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση -«σε μία κατάσταση εκτός ελέγχου».
Η έξοδος μόνο της Ελλάδας θα ήταν διαχειρίσιμη, όμως βάσει της μελέτης που δημοσιεύει το Spiegel πρέπει να αποφευχθεί για να μην ακολουθήσει ένα φαινόμενο ντόμινο με καταστροφικές συνέπειες παγκοσμίως.

Στη μελέτη που διενήργησε το κέντρο οικονομικών ερευνών Prognos, κατ’ εντολή του Ιδρύματος Bertelsmann, επισημαίνεται ότι μία ελληνική αποχώρηση από τη ζώνη του κοινού νομίσματος θα είχε σχετικά περιορισμένο αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία, ωστόσο εάν πυροδοτηθεί αλυσιδωτή αντίδραση που θα οδηγήσει στην αποχώρηση και άλλων κρατών του ευρωπαϊκού νότου, ο οικονομικός αντίκτυπος παγκοσμίως θα είναι καταστροφικός.

Το κόστος ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας από το ευρώ εκτιμάται ότι θα «εξαφάνιζε» 17,2 τρισ. ευρώ από το παγκόσμιο ΑΕΠ έως το 2020.

Η ζοφερή εκτίμηση των αναλυτών δεν προκύπτει μόνο από τον υπολογισμό των απωλειών για τους πιστωτές που έχουν δανείσει χρήματα στα κράτη που μαστίζονται από την κρίση. Ανέλυσαν, επίσης, τον πιθανό αντίκτυπο μιας κατάρρευσης του ευρώ στην οικονομική ανάπτυξη των 42 πιο σημαντικών βιομηχανικά κρατών και αναδυόμενων οικονομιών που συγκροτούν πάνω από 90% της παγκόσμιας οικονομίας.

Με τη χρήση ενός οικονομετρικού μοντέλου, η Prognos υπολόγισε αρχικά τις συνέπειες μίας ελληνικής εξόδου από το ευρώ, και εν συνεχεία βήμα-βήμα τις επιπτώσεις από ενδεχόμενη ακόλουθη αποχώρηση της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Στη συνολική τους εκτίμηση, οι συντάκτες της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η αποχώρηση αποκλειστικά της Ελλάδας από το ευρώ ενδέχεται να είναι διαχειρίσιμη από την ΕΕ από καθαρά οικονομικής άποψης, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Ίδρυμα Bertelsmann και την οποία επικαλείται το περιοδικό Der Spiegel.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή τονίζεται πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να εκτιμηθεί εάν και σε ποιο βαθμό αυτό θα πυροδοτούσε αλυσιδωτές αντιδράσεις στον ευρωπαϊκό νότο. «Σε αυτή την περίπτωση, οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές» τονίζεται στη μελέτη.

Μία ελληνική έξοδος από μόνη της θα οδηγούσε σε απώλεια ΑΕΠ ύψους 164 δισ. ευρώ έως το 2020 μέσω της υποτίμησης του νέου νομίσματος, της ανεργίας και ραγδαίας πτώσης στην εσωτερική ζήτηση, εκτιμούν οι αναλυτές.

Στη Γερμανία θα κόστιζε 64 δισ. ευρώ σε χαμένα δάνεια και 73 δισ. ευρώ σε απώλεια οικονομικής ανάπτυξης μεταξύ του 2013 και του 2020. Ωστόσο, αυτό αντιστοιχεί μόνο στο 2,9% του γερμανικού ΑΕΠ.

Ο αντίκτυπος της εξόδου άλλων κρατών του Νότου θα ήταν πιο δραματικός:

Εάν αποχωρούσε η Πορτογαλία, η Γερμανία θα έχανε 225 δισ. ευρώ έως το 2020 και θα έπρεπε να διαγράψει πιστώσεις που φθάνουν τα 99 δισ. ευρώ. Οι παγκόσμιες απώλειες στην ανάπτυξη θα έφθαναν τα 2,4 τρισ. ευρώ, με το κόστος για τις ΗΠΑ να φθάνει τα 365 δισ. ευρώ και την Κίνα τα 275 δισ. ευρώ.
Εάν ακολουθούσε το δρόμο της εξόδου και η Ισπανία, η Γερμανία θα έχανε 850 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ μέχρι το 2020 και θα έπρεπε να παραγράψει 266 δισ. ευρώ σε πιστώσεις. Οι ΗΠΑ θα έχαναν 1,2 τρισ. από το ΑΕΠ τους, και συνολικά οι 42 χώρες που εξετάστηκαν στη μελέτη θα έχαναν 7,9 τρισ. ευρώ.
Και εάν η Ιταλία, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, εγκατέλειπε επίσης το ευρώ, «η κατάσταση θα έβγαινε ολοκληρωτικά εκτός ελέγχου», όπως αναφέρεται στη μελέτη. Εκτιμάται ότι η Γερμανία θα είχε απώλειες 1,7 τρισ. ευρώ στο ΑΕΠ και θα έπρεπε να διαγράψει 455 δισ. ευρώ σε πιστώσεις. Η ανεργία στη Γερμανία θα αυξανόταν πάνω από ένα εκατομμύριο έως το 2015. «Θα υπήρχε σοβαρή ύφεση και παγκόσμια οικονομική κρίση» γράφει το Ίδρυμα Bertelsmann. Οι μεγαλύτεροι χαμένοι θα ήταν η Γαλλία και θα ακολουθούσαν οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Γερμανία.

«Στην παρούσα κατάσταση πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η κρίση στην Ευρώπη δεν θα μετατραπεί σε ανεξέλεγκτη πυρκαγιά» προειδοποιεί ο Άρτ Ντε Γκι, επικεφαλής του εκτελεστικού συμβουλίου του Ιδρύματος Bertelsmann.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook