Ένα ισχυρό «σήμα» των Ευρωπαίων εταίρων που θα συμβάλει στο «κλείσιμο», τις προσεχείς ημέρες, της συμφωνίας με την τρόικα, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, εντός του Νοεμβρίου, αναμένει ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς από την Σύνοδο Κορυφής των ηγετών Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ξεκινά το απόγευμα της Πέμπτης τις εργασίες της.

Ο πρωθυπουργός, λίγο πριν ταξιδέψει στις Βρυξέλλες, έστειλε από το Βουκουρέστι, όπου συμμετείχε στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, σαφές μήνυμα για την ανάγκη να τερματιστεί η μονόπλευρη πολιτική λιτότητας που επιβάλλεται από την τρόικα την τελευταία τριετία στην Ελλάδα, ζητώντας, συνάμα, να εκφραστεί με ευκρίνεια η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα που επιτυγχάνει τους στόχους της.

«Στην Ελλάδα πετύχαμε κάποια… ρεκόρ Γκίνες τελευταία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς, στην ομιλία του προς τους ηγέτες των συντηρητικών κομμάτων από το σύνολο της ευρωπαϊκής ηπείρου, καθώς συμμετείχαν και ηγέτες από χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ, στο Συνέδριο του ΕΛΚ που συνήλθε στη Ρουμανία και είχε ως κεντρικό σύνθημά του «η απάντηση είναι περισσότερη Ευρώπη».

«Εφαρμόσαμε την αυστηρότερη λιτότητα που εφαρμόστηκε ποτέ, μέτρα περικοπής του ελλείμματος 25% του ΑΕΠ μέσα σε τρία χρόνια. Διανύσαμε περισσότερο από πέντε συνεχόμενα χρόνια ύφεσης με συνολική απώλεια 22% του ΑΕΠ στην ίδια χρονική περίοδο», εξήγησε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Ταυτόχρονα πραγματοποιήσαμε εκατοντάδες δομικές αλλαγές που αποφασίστηκαν και εφαρμόστηκαν μόνο τα τελευταία δυο χρόνια, κυρίως τους τελευταίους μήνες», είπε και απέσπασε το χειροκρότημα των υπολοίπων ηγετών, όταν συμπλήρωσε: «Έχουμε κάνει πολλά. Και έχουμε βεβαίως ακόμα μακρύ δρόμο μπροστά μας. Θα κάνουμε όμως ό,τι είναι απαραίτητο για να φέρουμε την Ελλάδα στην κορυφή της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας και για να την καταστήσουμε υπόδειγμα δημοκρατικής κοινωνίας, με μια μοντέρνα οικονομία».

Έτσι, είπε, η Ελλάδα «από μια ‘’χαμένη υπόθεση’’ (που θεωρούνταν) από μερικούς», μετατρέπεται «σε ένα ελπιδοφόρο σύμβολο για πολλούς», χωρίς, πάντως, να παραλείψει σε άλλη αποστροφή της ομιλίας του ότι «η κατάσταση είναι ακόμη εύθραυστη».

Επισημαίνοντας ότι η υλοποίηση του ελληνικού στόχου θα αποτελέσει συνολική επιτυχία για την Ευρώπη, ο κ. Σαμαράς συνέχισε λέγοντας: «Γιατί εάν η Ελλάδα μπορέσει να τα καταφέρει, τότε ολόκληρη η Ευρώπη μπορεί να βγει πιο δυνατή από την κρίση. Αν ο πιο ‘’αδύναμος κρίκος’’ αποδειχθεί αρκετά δυνατός, τότε ολόκληρη η Ένωση θα βγει πιο δυνατή απέναντι σε ολόκληρο τον κόσμο».

«Είμαι εδώ για να σας πω ότι η Ελλάδα τώρα αλλάζει», ανέφερε ο πρωθυπουργός. «Από σύμβολο ενός αποτυχημένου πολιτικού συστήματος, γίνεται σύμβολο μιας θεαματικής επιστροφής. Από μια οικονομία σε μια βαθιά και μακροχρόνια ύφεση μετασχηματίζεται σε μια οικονομία που αλλάζει δομικά και ριζικά σε όλες τις πτυχές της. Από ένα πρόγραμμα που απέτυχε, σε ένα πρόγραμμα που επανέρχεται σε τροχιά. Από μια σύγχρονη τραγωδία, η Ελλάδα μεταμορφώνεται ήδη – μπορώ να σας διαβεβαιώσω– σε μια ιστορία επιτυχίας (σ.σ.: success story)».

Δίνοντας έμφαση στην ανάγκη να εκφραστεί η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, ο κ. Σαμαράς, σημείωσε ότι ορισμένες χώρες «τα έχουν καταφέρει καλύτερα» από άλλες, πρόσθεσε, όμως, ότι «όλοι μαζί είμαστε αντιμέτωποι με σοβαρές προκλήσεις κυρίως στον τομέα της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας», μερικές από τις οποίες «μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε καλύτερα μαζί», αλλά «τις περισσότερες από αυτές τις προκλήσεις, μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε μόνο μαζί».
Αναφερόμενος, εξάλλου, στα διδάγματα από «από όλες τις δυσκολίες που περάσαμε τελευταία», ο πρωθυπουργός επανέλαβε με έμφαση ότι η «ανάκαμψη και η ανάπτυξη αποτελούν ουσιώδη στοιχεία οποιασδήποτε στρατηγικής προσαρμογής», σημειώνοντας πως « οι κοινωνίες δεν είναι μηχανές» και «οι άνθρωποι δεν είναι ‘’ανταλλακτικά\”» και τονίζοντας ότι «χωρίς ελπίδα, επέρχεται η κοινωνική αναταραχή, που τρέφει τον εξτρεμισμό και το χάος».

Σε ανάλογο ύφος, αναφέρουν πληροφορίες, θα κινηθεί ο πρωθυπουργός και στην παρέμβαση του στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, μεταφέροντας, άλλωστε, και σχετική παρότρυνση των κυβερνητικών του εταίρων του κυρίων Ευάγγελου Βενιζέλου και Φώτη Κουβέλη.

Οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης, υπό τη σκιά των αξιώσεων της τρόικας για περαιτέρω παρεμβάσεις στις εργασιακές σχέσεις, ζήτησαν από τον κ. Σαμαρά και εκείνος συμφώνησε να θέσει στη Σύνοδο πολιτικά το ζήτημα της Ελλάδας, δίνοντας έμφαση ότι η κοινωνία έχει φθάσει τα όριά της, ότι υπάρχει πρόβλημα κοινωνικής αντοχής και δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτά νέα σκληρά μέτρα

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook