Οι ημέρες και νύχτες αγωνίας που έζησε ο υπεύθυνος πολιτικός κόσμος αλλά και σύσσωμος ο Ελληνικός λαός, μέχρι και τη χθεσινή οριστικοποίηση του πακέτου των 13.5 δις. ευρώ επί της ουσίας ολοκληρώθηκαν. Τώρα ξεκινάει η πολιτική διαπραγμάτευση για τη ριζική αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος.

Η Κυβέρνηση Ευθύνης υπηρετώντας επαρκώς τον ρόλο της, προέβη σ’ όλες τις απαιτούμενες από το «σκληρό» και άλλοτε «απρόβλεπτο» επιτελείο της Τρόικα ενέργειες, κατάρτισε το πακέτο των 13.5 δις. εκατομμυρίων ευρώ (11 δις. περικοπές στις δαπάνες και 2.5 δις είναι οι φόροι) και από δω και στο εξής αναμένεται η αυστηρή τήρηση του χρονοδιαγράμματος των απαιτούμενων ενεργειών, κατόπιν των ορθών, πολιτικών αποφάσεων.

Σήμερα, στα πλαίσια της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος, ο Πρωθυπουργός της χώρας, κ. Αντώνης Σαμαράς θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών στο Βουκουρέστι προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να ξεκινήσει η συζήτηση για το «κούρεμα» των υπερχρεωμένων ευρωπαϊκών χωρών. Επιπλέον, οι συζητήσεις του με τους Πρωθυπουργούς της Ισπανίας και της Ιρλανδίας, με τους κ.κ. Μαριάνο Ραχόι και κ. Έντα Κένι, αντιστοίχως, κρύβουν βαθύ συμβολισμό και αποτυπώνουν των προθέσεων του για την εξεύρεση μιας κοινής ευρωπαϊκής λύσης των χωρών του Μνημονίου, Ελλάδα-Ιρλανδία αλλά και αυτών που βρίσκονται προ των πυλών του Μνημονίου, δηλαδή την Ισπανία.

Επί της ουσίας και αναλύοντας κανείς βαθύτερα τα γεγονότα, η τακτική της «διαπραγμάτευσης» σε πολιτικό επίπεδο ξεκινάει τώρα.. Τώρα, δηλαδή ξεκινάει η πολιτική συζήτηση. Τώρα θα τεθούν υπεύθυνα στο τραπέζι από τον Έλληνα Πρωθυπουργό, κ. Αντώνη Σαμαρά «η επαναδιαπραγμάτευση» και το «κούρεμα του χρέους» και είναι βέβαιο πως τώρα μπορεί να αρχίσει η «κεφαλαιοποίηση» των θυσιών του ελληνικού λαού. Όμως, οι βασικές προϋποθέσεις για όλα αυτά είναι ορθές, υπεύθυνες πολιτικές αποφάσεις, τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και άμεση έναρξη των διαρθρωτικών αλλαγών.

Λευτέρης Αυγενάκης
Βουλευτής Ηρακλείου Ν.Δ.