Δεν είναι μονάχα τα κύτταρα του εγκεφάλου που έχουν ανάγκη από ξεκούραση, αλλά και τα λιπώδη κύτταρα, όπως αποκαλύπτουν ερευνητές του πανεπιστημίου του Σικάγο. Σύμφωνα με αυτούς, ο ανεπαρκής ύπνος προκαλεί δυσλειτουργίες στη συμπεριφορά των λιποκυττάρων.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν 7 υγιείς ενήλικες κανονικού βάρους, μέσου όρου ηλικίας 24 χρονών στους οποίους ανέθεσαν να κοιμηθούν 8,5 ώρες κάθε βράδυ επί 4 μέρες και στη συνέχεια 4,5 ώρες κάθε βράδυ επί 4 μέρες. Μετά από κάθε μέρα ύπνου οι ερευνητές λάμβαναν δείγματα λιποκυττάρων από την κοιλιά των εθελοντών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι δεν είχαν κοιμηθεί αρκετά είχαν κατά 30% μειωμένη ικανότητα να ανταποκριθούν στην ινσουλίνη – την ορμόνη που βοηθά στον μεταβολισμό των υδατανθράκων. Τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης υποδεικνύουν ότι το μεταβολικό σύστημα δυσλειτουργεί και προκαλείται αντίσταση στην ινσουλίνη. Η κατάσταση αυτή οδηγεί το πάγκρεας να παράγει περισσότερη ινσουλίνη. Εάν αυτός ο φαύλος κύκλος συνεχιστεί επί μακρόν τότε μπορεί να εκδηλωθεί διαβήτης τύπου 2.

 

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook