Συμφώνησαν στην ενιαία τραπεζική εποπτεία στην Ευρωζώνη με κεντρικό πυλώνα την ΕΚΤ οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής, με στόχο η τραπεζική ένωση να μπει σε λειτουργία μέσα στον επόμενο χρόνο -χωρίς λεπτομερέστερο χρονοδιάγραμμα- μετά το δεκάωρο μπρα-ντε-φερ Γερμανίας και Γαλλίας.

Το νομικό πλαίσιο για την εποπτεία της ΕΚΤ θα πρέπει να έχει υιοθετηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου ώστε ο ενιαίος μηχανισμός εποπτείας, προϋπόθεση για τις απευθείας τραπεζικές ανακεφαλαιοποιήσεις, να είναι «αποτελεσματικά λειτουργικός στη διάρκεια του 2013».

Μόνο η επιλογή του «αποτελεσματικά» στη διατύπωση του κοινού ανακοινωθέντος χρειάστηκε μία ώρα, σημειώνουν ενδεικτικά οι γερμανικοί Financial Times επικαλούμενοι διπλωμάτες.

Αξιωματούχοι από τη Γαλλία και άλλες χώρες αναφέρουν, όπως σημειώνει το Reuters, ότι το σύνολο των περίπου 6.000 χρηματοπιστωτικών οργανισμών στην Ευρωζώνη θα περάσει σταδιακά υπό την κεντρική εποπτεία μέχρι το 2014. Το πρώτο στάδιο θα αφορά όσες τράπεζες λαμβάνουν κρατική βοήθεια και έπειτα μεγάλες τράπεζες που δραστηριοποιούνται σε περισσότερες από μία χώρες.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε μετά τις διαβουλεύσεις πως στόχος είναι η δημιουργία μίας τραπεζικής ένωσης «που θα αξίζει το όνομά της», κάτι που θα συμβεί, όπως είπε, μέσα στο 2013.

Το πότε ακριβώς θα μπορεί να μπει σε λειτουργία η ενίαια εποπτεία «δεν είναι ζήτημα ενός ή δύο μηνών», τόνισε η καγκελάριος, δείχνοντας και στις αναφορές του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι πως η ενοποίηση της εποπτείας «θα χρειαστεί κάποιο χρόνο».

Σε ερώτηση για τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις στη Σύνοδο μέχρι τα ξημερώματα της Παρασκευής, η Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι «είμαστε 27 και πρέπει να μιλήσει ο καθένας, αυτό παίρνει το χρόνο του».

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε μετά τις διαβουλεύσεις την ικανοποίησή του για τη συμφωνία, λέγοντας ότι η τραπεζική ένωση θα έρθει «σε ακόμη συντομότερη προθεσμία» απ\’ ό,τι είχε προβλεφθεί κατά την προηγούμενη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου.

«Η Ευρώπη δεν καθυστερεί, αλλά παίρνει προβάδισμα σε σχέση με αυτό που είχε η ίδια καθορίσει ως ατζέντα» επέμεινε, λέγοντας πως «δεν ήταν δυνατό να προχωρήσουμε πιο γρήγορα».

«Απόψε έχω των επιβεβαίωση πως το χειρότερο έχει περάσει» για την κρίση του ευρώ, τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ερωτηθείς σχετικά με το συμβιβασμό με το Βερολίνο, ο Ολάντ ανέφερε: «Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα δεν υπήρξε συμβιβασμός, συναντηθήκαμε στην ίδια θέση», σημειώνοντας πως «βρεθήκαμε σε τέλεια συμφωνία με τους γερμανούς φίλους μας οι οποίοι κατάλαβαν, και εμείς επίσης, πως η τραπεζική ένωση πρέπει να έχει στάδια».

Ερωτηθείς σχετικά με τη γερμανική ιδέα για έναν ευρωπαίο υπερεπίτροπο με δικαίωμα βέτο στους εθνικούς προϋπολογισμούς, την υποία υποστήριξε λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής η Γερμανίδα καγκελάριος, ο γάλλος πρόεδρος περιορίστηκε στο ότι πρόκειται για μία «απολύτως σεβαστή» που δεν συζητήθηκε όμως.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook