Σε αγώνα δρόμου για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και την νομοθέτηση όλων των προαπαιτούμενων δράσεων το αργότερο έως τις 12 Νοεμβρίου θα επιδοθεί η κυβέρνηση.

 Ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης μιλώντας στο in.gr ξεκαθάρισε πως τόσο οι εκκρεμότητες στα εργασιακά όσο και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, αλλά έχουν επισημανθεί από τους δανειστές, θα πρέπει να αποσαφηνιστούν έως τις 29 Οκτωβρίου, οπότε θα συνεδριάσει το άτυπο Eurogroup.

Εν συνεχεία μέχρι και τη συνεδρίαση του τακτικού Eurogroup στις 12 Νοεμβρίου θα πρέπει να έχουν ψηφισθεί από τη Βουλή ο Προϋπολογισμός 2013, το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδου 2013 -20916, τα μέτρα για την κάλυψη των αποκλίσεων του Προϋπολογισμού 2012, το φορολογικό νομοσχέδιο, οι κανονιστικές και διοικητικές πράξεις που σχετίζονται με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις όπως οι αποκρατικοποιήσεις και το άνοιγμα επαγγελμάτων και υπηρεσιών, αλλά και όλες οι «ατελείς» υποχρεώσεις που έχει επισημάνει η τρόικα.

Το ίδιο στέλεχος σημειώνει πως η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, ύψους περίπου 13 δισ. ευρώ, για τη διετή επιμήκυνση του Μνημονίου παραμένει ανοικτό θέμα, από το οποίο θα εξαρτηθεί η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ και κυρίως η συμμετοχή του ΔΝΤ στο υπόλοιπο του προγράμματος.

Η δυσκολία εξεύρεσης λύσης για τη χρηματοδότηση του προγράμματος είναι μεγάλη και το θέμα θα εξετασθεί -εκ νέου- σε συνεδρίαση του Eurogroup Working Group τις επόμενες ημέρες.

Τέλος, η ελληνική πλευρά αποτιμά αρνητικά τις καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν κατά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και σχετίζονται με την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ESM καθώς αυτή η χρονοτριβή αφαιρεί τη δυνατότητα άμεσης ελάφρυνσης του χρέους (από τα 50 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών), αφετέρου διαφοροποιεί βραχυπρόθεσμα το μείγμα χρηματοδότησης της Ισπανίας και περιορίζει τις δυνητικές πηγές χρηματοδότησης της Ελλάδας.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook