Άνοιξε την Τέταρτη το βράδυ η φουάρ τέχνης «FIAC» στο εντυπωσιακό κτίριο Grand Palais του Παρισιού, με εντυπωσιακές πωλήσεις ειδικότερα από τις γαλλικές γκαλερί, δείχνοντας ότι μπορεί οι Παριζιάνοι να είναι εσωστρεφείς αλλά υποστηρίζουν σθεναρά τους διεθνείς και όχι μόνο καλλιτέχνες.

Τα νέα μέτρα του προέδρου της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, είχαν αφήσει τους γκαλερίστες άυπνους καθώς έπεσε στο τραπέζι των μέτρων της γαλλικής οικονομίας να φορολογούνται τα έργα τέχνης, όπως ακριβώς τα ακίνητα, με συντελεστές αξίας ως ένδειξη πλούτου. Παρ' όλο που αναμένεται να ψηφιστούν τα μέτρα οι πωλήσεις την Τετάρτη 17 και την Πέμπτη 18 Οκτώβρη ήταν πολλές.

Η γαλλική Thaddaeus Ropac πούλησε το γλυπτό του Άγγλου Antony Gormley «Standing Matter XXXV» για 370,000 ευρώ και τα χαρακτηριστικά σχέδια του Αμερικανού καλλιτέχνη Richard Longo για περίπου 310,000 ευρώ το καθένα.

Η βρετανική White Cube εντυπωσίασε με το νεκρό περιστέρι του Damien Hirst κλεισμένο στην φορμαλδευδη που κόστιζε ούτε λίγο ούτε πολύ 2,8 εκατομύρια ευρώ. Μέχρι και το μεσημέρι της Παρασκευής είχε μείνει απούλητο. Πουλήθηκαν βέβαια πολλά κολάζ της Βρετανίδας Tracey Emin για το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 150,000 ευρώ έκαστο.

Η Ελβετική Hauser and Wirth έκλεψε την παράσταση με το εντυπωσιακό -και πολιτικό- έργο του Paul McCarthy «Στατικό Καφέ» όπου απεικονίζει τον πρώην Πρόεδρο της Αμερικής George W. Bush να κάνει σεξ με ένα γουρούνι σε μια μάζα από λάσπη (ή κόπρανα;; ποτέ κανείς δεν ξέρει με τον McCarthy που παραμένει καυστικός). Το έργο ολοκληρώθηκε μέσα σε ένα χρόνο από ό,τι μάθαμε από τους γκαλερίστες και ήδη δύο μουσεία και ένας συλλέκτης σκέφτονται την αγορά του. Κόστιζε μόνο 2 εκατομμύρια ευρώ.

Ελληνική παρουσία δεν είχαμε στην φουάρ εκτός της Rodeo Gallery από την Κωσταντινούπολη που ανήκει στην Ελληνίδα Σύλβια Κούβαλη, όπου παρουσιάστηκαν έργα διεθνών αλλά και Ελλήνων καλλιτεχνών, σε ένα πολύ δυνατό booth.

Το μόνο ευτράπελο στην φουάρ ήταν στο περίπτερο της γαλλικής Menmour όπου μια νεαρή άδειασε μια σακούλα σκουπιδιών στα πόδια του γκαλερίστα, φεύγοντας πριν την απομακρύνει η ασφάλεια της φουάρ.

Ξεκούραστα πρόσωπα, κομψές μεσήλικες Γαλλίδες με τις Chanel ανά χείρας αλλά και πολλοί Έλληνες συλλέκτες και γκαλερίστες εθεάθησαν στους διαδρόμους της FIAC. H ιδιοκτήτρια της ελληνικής Gagosian, Μαρίνα Λιβανού, η Μάγδα Μπαλτογιάννη, ο Ιάσων Τσάκωνας και άλλοι.


protothema.gr