Τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο απώλειας του στόχου για την απορρόφηση 3,7 δισ. ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ το 2012, έκρουσε ο αρμόδιος για τα διαρθρωτικά ταμεία επίτροπος της ΕΕ Γιοχάνες Χαν, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το πρωί της Παρασκευής στην Αθήνα.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε αιτήματα πληρωμών για 700 εκατ. ευρώ, είναι μάλλον δύσκολο να επιτευχθεί ο στόχος για την απορρόφηση των υπολοίπων 3 δισ. ευρώ ως το τέλος του έτους» δήλωσε, ωστόσο σημείωσε πάντως ότι η Ελλάδα παραμένει άνω του ευρωπαϊκού μέσου όρου στην απορρόφηση κονδυλίων.

Για την καθυστέρηση στη στήριξη με ρευστότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο κ. Χαν «έδειξε» εμμέσως πλην σαφώς προς την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και είπε ότι θα ζητήσει εξηγήσεις.

«Έχω απογοητευθεί που δεν έχουν λειτουργήσει τα πράγματα ομαλά» είπε ο κ. Χαν απαντώντας σε ερώτηση του «Βήματος» γιατί δεν έχουν εκταμιευθεί ποσά από τη συμφωνία που υπογράφηκε τον Μάρτιο με την ΕΤΕπ.

Διευκρίνισε ότι από την πλευρά τόσο της Ελλάδας όσο και της ΕΕ έχουν γίνει όλες οι απαιτούμενες ενέργειες προσθέτοντας: «Επιστρέφοντας στις Βρυξέλλες πρέπει να κάνω ορισμένα τηλεφωνατα», είπε, «φωτογραφίζοντας» την ΕΤΕπ αλλά και άλλους παράγοντες στο χώρο των τραπεζών.

Ο επίτροπος εξέφρασε την ελπίδα, με εμφανή την ανησυχία του, ότι η ΕΤΕπ θα συμφωνήσει με την ελληνική πλευρά την επόμενη εβδομάδα για την εκταμίευση των πρώτων 150 εκατ. ευρώ, «το ένα τρίτο του ποσού» που συμφωνήθηκε τον περασμένο Μάρτιο για το 2012 ,και για το οποίο έχουν ήδη δοθεί οι εγγυήσεις της ΕΕ.

Ο κ. Χαν ανέφερε μεταξύ άλλων ότι 40 από τα 180 έργα που αποφασίστηκαν το καλοκαίρι του 2011 παρουσιάζουν καθυστερήσεις και προανήγγειλε επισκέψεις σε άλλες πόλεις και στην ελληνική περιφέρεια. Το βράδυ της Παρασκευής ο κ. Χαν θα βρεθεί στην Θεσσαλονίκη.

Τέλος, ο επίτροπος προανήγγειλε την ενίσχυση των μικρομεσαίων με επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ μέσα από τον αναπρογραμματισμό διαφόρων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook