Ανήσυχοι εμφανίζονται υψηλόβαθμοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, για τα αποτελέσματα που μπορεί να έχει στα δημόσια έσοδα η έκτακτη εισφορά επί του τζίρου των σταθμών ΑΠΕ που έχει αποφασίσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και πρόκειται πολύ σύντομα να ανακοινώσει. Η ανησυχία αυτή εκφράστηκε, σύμφωνα με όσα μεταφέρουν στο energypress στελέχη του χώρου των φωτοβολταϊκών, κατά τη συνάντηση που είχαν μαζί τους προκειμένου να τους ενημερώσουν για την κατάσταση του κλάδου.

Ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι του υπουργείου Οικονομικών εκφράζουν ανησυχία είναι απλός, καθώς ο καθένας βλέπει από την δική του πλευρά το θέμα. Ο μεν κ. Παπαγεωργίου πρέπει να κλείσει την τρύπα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ, ο δε κ. Μαυραγάνης να κλείσει την τρύπα του προϋπολογισμού. Και τα έσοδα από τη έκτακτη εισφορά δεν θα πάνε ως γνωστόν στον προϋπολογισμό αλλά στον ΛΑΓΗΕ για το έλλειμμα του ταμείου ΑΠΕ. Την ίδια στιγμή τα έσοδα του δημόσιου κορβανά θα μειωθούν.

Και τούτο διότι τα ποσά της έκτακτης εισφοράς δεν θα αποδώσουν ούτε ΦΠΑ ούτε φόρους.

Συγκεκριμένα, λαμβάνοντας υπόψη μόνον τα φωτοβολταϊκά που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα υποστούν και το μεγάλο «χαράτσι», τα πράγματα έχουν ως εξής: τα φωτοβολταϊκά κάνουν ένα τζίρο περίπου 300 εκατ. το χρόνο. Αν μπεί εισφορά 20% όπως σχεδιάζεται, σημαίνει ότι θα «φύγουν» από τη μέση 60 εκατ. ευρώ και συνεπώς θα χαθούν περίπου 8 εκατ. από τον ΦΠΑ. Αν υπολογίσει κανείς και το φόρο που αναλογεί σε αυτά τα 60 εκατ. ευρώ (γύρω στα 20 εκατ.), τότε οι απώλειες για τον κ. Μαυραγάνη είναι μεγάλες και φτάνουν τα 28 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογίζονται τα διαφυγόντα έσοδα από τις άλλες τεχνολογίες…

energypress.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook