Ένας εντυπωσιακός μετεωρίτης φώτισε τον ουρανό της αμερικανικής πόλης το βράδυ της Τετάρτης, εντυπωσιάζοντας τους κατοίκους αλλά και όσους παρακολούθησαν το παρακάτω βίντεο που τον απεικονίζει. Η «βολίδα» ήταν ορατή στον ουρανό πάνω από την ακτή του Σαν Φρανσίσκο, καθώς και άλλες περιοχές της Νότιας Καλιφόρνια, ενώ αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν πως ακούστηκε δυνατά και ο ήχος της έκρηξης.

Επαγγελματίες παρατηρητές μάλιστα κάνουν λόγο και για βροχή μετεωριτών που αναμένεται, σύμφωνα με τις προβλέψεις, μέσα στις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με μετρήσεις, η θερμοκρασία στο εσωτερικό του κομήτη έφτασε τους 3.000 βαθμούς φάρεναιτ, ενώ η ταχύτητα με την οποία πέταξε πάνω από την περιοχή έφτασε σε εντυπωσιακά επίπεδα, αγγίζοντας τα 40.000 μίλια ανά ώρα!

Όπως αναφέρει ο Τζόναθαν Μπρέντμαν, καθηγητής αστρονομίας στο “Chabot Space and Science Center” στο Οκλαντ, ο μετεωρίτης αποτελούνταν από μέταλλο και πέτρα από τη ζώνη των αστεροειδών. Αστρονόμοι στο κέντρο εκτιμούσαν πως είχε μέγεθος ανάλογο με αυτό ενός αμαξιού, παρόλο που ο Μπρέντμαν πιστεύει πως πιθανότατα έσπασε σε μικρότερα κομμάτια προτού προσκρούσει στο έδαφος, τα οποία διασκορπίστηκαν σε απόσταση εκατοντάδων μιλίων.

Πρόσθεσε ακόμη πως φαινόταν σαν μαχητικό αεροσκάφος, καθώς και ότι ο ήχος που αναφέρουν οι κάτοικοι πως ακούστηκε αποδίδεται στο ότι η ταχύτητα του μετεωρίτη «έσπασε» το φράγμα του ήχου.

“Έμοιαζε με σύγκρουση αεροπλάνου ή με πύραυλο”, είπε ο Φίλιπ Τέρζιαν, ερασιτέχνης αστρονόμος που βρισκόταν εκεί κατά τύχη και φωτογράφισε τον μετεωρίτη.

Η έκρηξη αυτή μάλιστα συνέβη ενώ οι αστρονόμοι περιμένουν ακόμα πιο έντονη δραστηριότητα μέσα στο Σαββατοκύριακο, λόγω της βροχής μετεωριτών του που περνούν από τον αστερισμό του Ωρίωνα, αν και ο Μπρέντμαν δεν θεωρεί πως το συμβάν της Τετάρτης και η βροχή των μετεωριτών του Ωρίωνα σχετίζονται μεταξύ τους.

Το χρονικό σημείο που θα κορυφωθεί η βροχή αυτή πιστεύεται πως θα είναι από το βράδυ του Σαββάτου έως το πρωί της Κυριακής.

Αστρονομικά φαινόμενα σαν αυτό της Τετάρτης δεν είναι πρωτοφανή για τους κατοίκους της Καλιφόρνια Ένας μετεωρίτης που εξερράγη από τις 22 Απριλίου ήταν ορατός πάνω από την συγκεκριμένη περιοχή, αλλά και από τη Νεβάδα.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook