Αυξάνεται από την 1η Ιανουαρίου 2013 η εισφορά των ασφαλισμένων του ΟΓΑ για παροχές υγείας, από 14,65 ευρώ σε 25,87 ευρώ τον μήνα, όπως προβλέπεται σε σειρά τροπολογιών που κατατέθηκαν χθες στη Βουλή και με τις οποίες καλύπτονται μνημονιακές υποχρεώσεις τις οποίες έχει θέσει η τρόικα ως προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, μεταξύ των άλλων περιλαμβάνεται ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία είναι δυνατόν «να συντμηθεί η προθεσμία των 10 ημερών, κατά τις οποίες γίνεται διαβούλευση επί των νομοσχεδίων μέσω του δικτυακού τόπου www.opengov.gr».

Στόχος, τα νομοσχέδια, ειδικά στην παρούσα φάση που πρέπει να προωθηθούν νομοθετήματα έως τις 12 Νοεμβρίου, να κατατίθενται με ταχείες διαδικασίες στη Βουλή.

Πιο αναλυτικά, στις τροπολογίες ορίζονται τα ακόλουθα:

  • Η εισφορά των ασφαλισμένων του ΟΓΑ από 1 Ιανουαρίου 2013 αυξάνεται στα 25,87 ευρώ τον μήνα (από 14,65 ευρώ σήμερα) ή στα 310,44 ευρώ τον χρόνο (από 175,8 ευρώ). Η συνολική επιβάρυνση των ασφαλισμένων σε ετήσια βάση υπολογίζεται από το υπουργείο Οικονομικών στα 86 εκατ. ευρώ.

Συμψηφίζονται τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τις φαρμακευτικές εταιρείες, με την υποχρεωτική έκπτωση που οφείλουν να αποδίδουν οι εταιρείες κάθε δύο μήνες στον Οργανισμό. Ουσιαστικά ο ΕΟΠΥΥ διασφαλίζει με τον τρόπο αυτόν την καταβολή της «υποχρεωτικής έκπτωσης» από τις εταιρείες την οποία αμφισβητούσαν.

  • Επιμηκύνονται κατά 8 χρόνια τα δάνεια που έχουν λάβει δήμοι, περιφέρειες ή νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αυτοδιοικητικών παραγόντων, η τροπολογία για την οποία πίεζε τόσο η ΚΕΔΕ όσο και η ΕΝΠΕ, προβλέπει μειώσεις έως και 50% των μηνιαίων καταβολών των ΟΤΑ προς το ΤΠκΔ, για δάνεια που έχουν συναφθεί, αυξάνοντας τη ρευστότητα των δήμων και των περιφερειών, μετά την επιβολή μείωσης των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων κατά 60% από το 2009 μέχρι σήμερα.

Η τροπολογία προβλέπει και τριετή περίοδο χάριτος, όπου οι ΟΤΑ θα μπορούν να καταβάλλουν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων μόνο τόκους, ενώ παράλληλα θα ισχύει μειωμένο επιτόκιο κατά 0,5%.

  • Καταργείται η ελάχιστη αμοιβή των επιθεωρητών ενέργειας.
  • Καταργείται η εισφορά ασφαλισμένου υπέρ Τομέα «ΤΕΑΠΥΚ» του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ο.Α.Ε.Ε.
  • Περιέρχονται στο Δημόσιο τρία ακίνητα τα οποία βρίσκονται εντός αεροδρομίου στο Ελληνικό, ώστε να προχωρήσει η αξιοποίησή του.
  • Επαναφέρεται η παραχώρηση έκτασης 11,9 στρεμμάτων στο ΤΑΙΠΕΔ, που βρίσκεται μέσα στα όρια του πάρκου Γουδή.
  • Κατατμείται το ακίνητο όπου βρίσκεται το υπουργείο Παιδείας στο Μαρούσι, προκειμένου να καταστεί δυνατή η μεταβίβαση του κτιρίου του (σε έκταση 95,3 στρεμμάτων) στο ΤΑΙΠΕΔ.

imerisia.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook