Τον περιορισμό των φοροαπαλλαγών στα ακίνητα σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο πλαίσιο της γενικότερης αναμόρφωσης της φορολογίας ακινήτων, ενώ την ίδια στιγμή ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός για το νέο σύστημα φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών και επιχειρήσεων.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, το σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί εντός του επόμενου μήνα στη Βουλή θα περιλαμβάνει τα εξής:

– Από το 2013 θεσπίζεται ο ενιαίος φόρος ακινήτων, ο οποίος θα καταβάλλεται ετησίως από όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων, ενώ για τα αγροτεμάχια αναζητείται φόρμουλα τόσο για την καταγραφή τους όσο και για τη φορολόγησή τους. Ο ενιαίος φόρος θα αντικαταστήσει το Ειδικό Τέλος Ακινήτων που πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας με τα προσδοκώμενα έσοδα για τα ταμεία να φτάνουν τα 3 δις. ευρώ.

– Το αφορολόγητο όριο των 150.000 ευρώ για γονικές παροχές και για κληρονομιές ή δωρεές περιουσιακών στοιχείων από τους γονείς στα παιδιά και από τον έναν σύζυγο στον άλλο εξετάζεται να μειωθεί κατά 50% και να διαμορφωθεί στα 75.000 ευρώ.

– Μείωση του αφορολογήτου ορίου για αγορά πρώτης κατοικίας. Τα όρια σήμερα ανέρχονται σε 200.000 ευρώ εάν πρόκειται για άγαμο και σε 250.000 ευρώ για τις οικογένειες. Στις σκέψεις είναι η μείωση των ανωτέρω ποσών στις 150.000 ευρώ για τον άγαμο και στις 200.000 για τις οικογένειες.

– Θεσπίζεται ένας ενιαίος συντελεστής με τον οποίο θα φορολογούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ καταργείται. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συντελεστής που θα φορολογούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα διαμορφωθεί στο 28%.


newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook