Στην 115 Πτέρυγα Μάχης, στα Χανιά, θα εδρεύει το ελικόπτερο της Ελληνικής πολεμικής αεροπορίας Super Puma, το οποίο επανδρωμένο με Έλληνες κομάντο θα είναι έτοιμο να παρέμβει – σε συνθήκες μάχης – για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στο πλαίσιο του εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί στην Λιβύη.

Αυτό ανακοινώθηκε στην διάρκεια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν η πολιτική ηγεσία του υπ.Εθνικής Άμυνας και οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπ.Εθνικής Άμυνας κ.Ευαγγ.Βενιζέλος , η Ελλάδα , στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, συμμετέχει αφενός στην επιχείρηση επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και αφετέρου στην επιβολή του εμ πάργκο όπλων.

 Ειδικά για το εμπάργκο όπλων είπε πως «διαθέτουμε το ελικόπτερο έρευνας-διάσωσης υπό συνθήκες μάχης, το οποίο για την ακρίβεια δηλώνεται μόνο για το εμπάργκο και όχι για την επιχείρηση απαγόρευσης πτήσεων.



Αλλά επειδή αυτές οι επιχειρήσεις θα εξελιχθούν παραλλήλως και για να απλουστεύσουμε τα πράγματα, καταγράφουμε και το ελικόπτερο. Και διευκρινίζω, επιπλέον, ότι όλα αυτά υπακούουν σε μια συμμαχική και διεθνή λογική. Ξεκινούν, όμως, από μία εθνική λογική. Δηλαδή, το ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης επιχειρεί εντός περιοχής που θεωρούμε ότι είναι περιοχή ελληνικής δικαιοδοσίας. Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία για τη δική μας αντίληψη περί του πώς λειτουργεί το FIR Αθηνών και ως οριοθέτηση του χώρου ευθύνης για έρευνα και διάσωση.»



Σε ερώτηση για το τι σημαίνει η φράση combat search & rescue (έρευνα διάσωση υπό συνθήκες μάχης), ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ.Ι.Γιάγκος διευκρίνισε :

«σημαίνει ότι θα επιχειρεί από τη Σούδα με εξοπλισμό για combat search & rescue στην περιοχή που θα κινούνται οι βασικές δυνάμεις.»

Επίσης ο κ. Γιάγκος συμπλήρωσε πως θα είναι επανδρωμένο με κομάντο της Πολεμικής Αεροπορίας σε πλήρη ετοιμότητα για επιχειρήσεις έρευνας-διάσωσης στις νηοψίες που γίνονται στο πλαίσιο του εμπάργκο όπλων.

Απόλυτα ασφαλής η Κρήτη


Επίσης στην διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, για άλλη μια φορά ο κ.Βενιζέλος ξεκαθάρισε με απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο ότι :

« Ως προς την Κρήτη, επειδή το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό, επαναλαμβάνω -το είπα και σε μια συνέντευξή μου στον κ. Δημάκα στα ΝΕΑ- ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Δεν υπάρχει αντιαεροπορικό σύστημα, άλλο οπλικό σύστημα ή μαχητικό αεροσκάφος που να έχει στη διάθεσή της η Λιβύη, το οποίο να μπορεί να πλήξει τμήμα της ελληνικής επικράτειας και εν προκειμένω την Κρήτη.



 Όλα έχουν εμβέλεια συντριπτικά μικρότερη, ακόμα και αν λάβουμε ως αληθή τη θεωρητική εμβέλεια των συστημάτων αυτών και όχι την πραγματική, η οποία είναι μικρότερη…. Ούτε τα μαχητικά τους αεροσκάφη, όσα είναι διαθέσιμα και αξιόμαχα, έχουν εμβέλεια να επιχειρήσουν….»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook