Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) διαβεβαίωσε το Σάββατο ότι τα μέτρα λιτότητας που έχει υιοθετήσει η Ιρλανδία σε αντάλλαγμα της διεθνούς οικονομικής βοήθειας που λαμβάνει από το 2010 δεν επιβαρύνουν περισσότερο από το προβλεπόμενο την ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας.

«Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αποδείξεις» ότι οι επιπτώσεις στη μείωση του ελλείμματος της Ιρλανδίας είναι πιο μεγάλες απ’ ό,τι είχε προβλεφθεί, εκτίμησε το ΔΝΤ, το οποίο πρόσφατα είχε παραδεχθεί ότι είχαν υποτιμηθεί οι επιπτώσεις κάποιων πολιτικών λιτότητας στην Ευρώπη, κυρίως στην Ελλάδα.

«Με τις τράπεζες να βαρύνονται από το χρέος, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να δυσκολεύονται και μια μικρή αύξηση των εμπορικών συναλλαγών της με τους εταίρους της, άλλοι παράγοντες εκτός της μείωση του ελλείμματος έχουν επιβραδύνει την ανάπτυξη στην Ιρλανδία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΔΝΤ.

Σε έκθεσή του που δημοσίευσε στις αρχές του μήνα, το ΔΝΤ είχε επισημάνει ότι κάποιες φορές είχε υποτιμήσει τις επιπτώσεις της δημοσιονομικής προσαρμογής, προκαλώντας εκ νέου συζητήσεις για τα υπέρ και τα κατά της πολιτικής λιτότητας που έχει υιοθετηθεί στην Ευρώπη.

Έπειτα από δύο χρόνια λιτότητας, η Ιρλανδία σημειώνει «ασθενή» ανάπτυξη, σύμφωνα με το ΔΝΤ, η οποία όμως στιγματίζεται από ένα ποσοστό ανεργίας που αγγίζει το 15%.

 

protothema.gr